Hälften av alla malware kommer från MacKeeper

av | nov 18, 2022 | Säkerhet

Hälften av alla malware som är skrivna för macOS har ett och samma ursprung – MacKeeper. Det djupt ironiska i sammanhanget är att MacKeeper påstår sig vara ett program för att underhålla, uppdatera och hålla din Mac i trim.

MacKeepers problem bottnar i att programmet dels är dåligt, slarvigt skrivet, dels kräver så stor tillång till din dator att det skapar säkerhetsproblem. Slarvet består i att MacKeeper inte kontrollerar vilka funktioner, vilka program och vilka användare som skaffar sig kontroll över funktioner i den dator som programmet installerats i. Malware tar vägen in i, och kontrollen över funktioner, via MacKeeper.

Analysen och genomgången är gjort av Elastic Security Labs och den visar entydigt vilket betydelse MacKeeper har för macOS som plattform.

Hälften av alla skadliga program hittas på en och samma plattform

Avinstallera

Förutom de direkt säkerhetsproblemen så är MacKeeper notoriskt svårt att bli av med – vanliga avinstallationsfunktioner fungerar inte alltid utan programmet finns kvar i en dator trots att användaren försökt att avinstallera programmet.

Så blir du av med MacKeeper

MacKeeper anklagas också för att sprida falsklarm för att skrämma användare att installera programmet.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: