EUs datasäkerhetschef – ladda inte ned appar om fotbolls-VM i Qatar

av | nov 20, 2022 | Säkerhet

Fotbollsfans som besöker Qatar för VM bör inte ladda ner eller installera evenemangets officiella appar till sin iPhone eller andra enheter, säger EU:s dataskyddschef. Anledningen är på grund av den integritetsrisk de utgör för dem som använder dem.

Stora evenemang som fotbolls-VM producerar ofta appar som hjälper besökare och fans att navigera, schemalägga resor och ta reda på andra saker som de kan behöva veta när de är på plats. Även om dessa appar för det mesta är bra, verkar det inte vara fallet för VM 2022.

Varnar

Dataskyddstillsynsmyndigheter i Europa varnar för risker för användardata genom att installera officiella Qatar World Cup-appar på sina smartphones och surfplattor, rapporterar Politico. Varningarna backas upp upp av granskningar gjorda i Tyskland som visar att mer data än vad som uppges samlas in. Apparna “går mycket längre” än vad deras integritetsmeddelanden anger.

Telefonsamtal

En app samlar in data om telefonsamtal som görs på en enhet, inklusive telefonnumret, enligt den tyska tillsynsmyndigheten, medan en annan app hindrar enheten från att gå ned i vila. “Det är också uppenbart att data som används av apparna inte bara finns kvar lokalt på enheten utan också överförs till en central server”, tillade tillsynsmyndigheten i ett uttalande på tisdagen.

Tyska myndigheter går så långt som att uppmana besökarna att om det är “absolut nödvändigt” att använda apparna, att de ska göra det på en annan telefon skild från sin vanliga enhet.

Norge

Norge har gått ut med en liknande varning om apparnas åtkomst. “Det finns en reell möjlighet att besökare till Qatar, och särskilt utsatta grupper, kommer att övervakas av de qatariska myndigheterna”, heter det.

Myndigheter i Frankrike tillade att fans borde ta “särskild försiktighet” med foton och videor och att installera apparna precis innan de lämnar landet, och att radera dem när de kommer hem.

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian