Boktipset: Rädd för Sanningen – Janne Josefsson

av | nov 29, 2022 | Boktipset, Nöje

Janne Josefsson är sannolikt en av Sveriges mest kända journalister. Han har avslöjat lögnaktiga politiker i de så kallade valstuge-reportagen, han har konfronterat korrupta makthavare och han har gett upphov till boken “När Janne Josefsson ringer” av mediarådgivaren Paul Ronge.

Under en lång rad av år så ledde han SVTs “Uppdrag Granskning” och var en fruktad makthavare. Janne Josefsson, arbetarungen, hade gjort en klassresa från Göteborgs förorter till ett nationellt tv-program med mycket stor genomslagskraft.

Janne Josefsson var synonymt med tuffa frågor, avslöjanden och en närgången, granskande och mycket tuff journalistik.

Få jobb är så präglade av en politiska uppfattningar som journalistens.

Janne Josefsson, Rädd för Sanningen

Politiskt resa

Janne Josefsson har även gjort en politisk resa vilken med dagens ögon kan te sig som kontroversiell men som är mycket vanlig för de som var med under senare delen av 1960-talet, och speciellt 1968 som var revolutionens år. Janne Josefsson var folkpartist ett tag, passerade genom en del vänstergrupper, aldrig kommunist, och är som den arbetsgrabb han är fortfarande vänster. Under slutet av 1960-talet och fler år in på 1970-talet så blåst en stark och kraftig vänstervåg över Europa. Det gjordes uppror på Stockholmsuniversitet, på universiteten i Frankrike och journalistik var detsamma som ett ställningstagande. Du blev journalist för att förändra världen men Janne Josefsson skiljer sig på några viktiga punkter från många andra journalister – Janne Josefsson har drivits av att berätta allt, sanningen, oavsett om den var vänster eller höger i en konsekvensneutral tradition.

Rättspatos

Det här är hans historia, Janne Josefssons. Han berättar om en barndom som präglat honom som journalist och hans historia är en historia om ett starkt rättspatos. Janne Josefsson gör det många journalister med honom gjort, och gör, ställt sig på den svagares sida för att jaga en slags rättvisa. Han är också representant för en typ av journalist som tyvärr blir allt ovanligare i klickekonomin. Josefsson granskade, grävde och det är ett hantverk som är satt på nåder. Det är en långsam, olönsam journalistik i ett kortare perspektiv men sannolikt lönsam på sikt – för att styra mediets uppgift och varumärke.

Precis innan jag var på väg att betala boken upptäckte jag att den finns inläst av Janne Josefsson själv – som ljudbok och i min värld så finns det inget bättre än att lyssna på författaren själv när hen läser sina egna ord så jag har lyssnat/läst Janne Josefssons bok. Det ger en extra dimension, ett extra lager och sådana böcker blir alltid lite extra intressanta.

Rädd för sanningen
av Janne Josefsson, Lerneby Mats
Förlag: Mondial

Betyg

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: