Macken tipsar om de bästa country-plattorna

av | okt 2, 2022 | Musik, Nöje

person playing banjo

Country är en pickup, hembränt, höns, en gård, dammiga vägar och en mors som är ständigt närvarande. Det är ibland stockkonservativt, även om det finns undantag. Det är macho även om det finns gott om framgångsrika, starka kvinnor. Här är Macken lista på de bästa countryplattorna.

Country är egentligen en samlingsterm och inom begreppet ryms allt från det som vanvördigt brukar kallas hästjazz till moden popmusik. Det finns gott om artister som hela tiden rör sig i gränslandet mellan modern country och pop och det finns många som försök förklara skillnaden men som alltid misslyckas därför att gränsen är flytande. Ibland handlar det mer om vilken etikett som sätts på artisten än hur det de facto låter.

I USA så säljer de riktigt stora countryartisterna långt mer och långt bättre än alla andra musikstilarna, tillsammans. Nu ska inflikas att sett till album för album så kan naturligtvis pop- och rockartisterna mäta sig med country men sammantaget, som musikgenre så dominerar country. Här hemma i Sverige så betraktas country lite grand fortfarande som hästjazz trots att countryartister klättrar på listorna men utan att kallas för country.

BTS

Sydkoreanska bandet BTS var det mest sålda bandet för andra året i rad, 2021, efter att ha toppat den amerikanska Billboard-listan tre gånger och vunnit en Grammy-nominering för sin Michael Jackson-inspirerade singel Butter. Taylor Swift var årets andra bästsäljare, samma position som hon hade förra året, medan Adele kom trea. Adeles fjärde album, 30, var den mest populära skivan totalt, och sålde 4,7 miljoner exemplar; medan The Weeknds Save Your Tears var årets största singel, alla siffrorna gäller för förra året, 2021.

Topplistan

Håller vi oss till country enbart så ser topplistan över mest strömmade låtar förr året ut så här:

1 Luke Combs Forever After All
2 Walker Hayes Fancy Like
3 Chris Stapleton Starting Over
4 Dan + Shay Glad You Exist
5 Lainey Wilson Things a Man Oughta Know
6 Gabby Barrett I Hope
7 Luke Combs Better Together
8 Chris Young + Kane Brown Famous Friends
9 Gabby Barrett The Good Ones
10 Jordan Davis featuring Luke Bryan Buy Dirt

 

Johnny Cash

Johnny Cash tillhör mina husgudar tillsammans med Bruce Springsteen, Bod Dylan och Peter LeMarc. ska du bara lyssna på ett Edna spår av det här albumet så ska du lyssna på hans tolkning av Hurt. När Nine Inch Nails fick höra Cash version så sa de direkt – nu är det inte vår låt längre, det är hans.

Trisha Yearwood

Hon är gift med Garth Brooks men står i högsta grad på egna ben efter ett otal album och hitlåtar på de amerikanska listorna.

Faith Hill

Gift med Tim McGraw och vill du se henna så har hon och maken huvudrollen i 1983 som du hittar på SkyShowTime. Musiken ligger i gränslandet mellan pop och country – som så mycket av den moderna countrymusiken idag.

Brad Paisley

Stor i genren, för att inte säga jättestor. I låten Online kan du höra en Mac starta för övrigt.

Taylor Swift

Jo, drottningen av pop kommer från country-lägret och hon gör counytry lika bar som hon gör pop.

Tim McGraw

Veteran och en av riktigt stora bland country-artisterna.

Cody Johnson

Varvar klassikt country med banjo och fioler med popinslag.

Willie Nelson

Det går inte att prata countrymusik utan att också nämna Willie Nelson även om han lätt och snabbt rör sig mellan folkmusik, blues, pop och rock men karln har skrivit “Always on my mind” och det gör honom odödlig.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian