REPORTAGET

Här är världens sannolikt minsta inspelningsstudio för ljud och bild

av | okt 25, 2022 | B3nken - Video- och ljudpodd

En iPhone 14 Pro Max och trådlösa mikrofoner – det är all den teknik som används för att spela in och producera Magasin Mackens videopodd och ljudpodd.

Jag använder inga specialappar, ingen avancerad teknik och inga supersofistikerade mikrofoner. En iPhine och enklare trådlösa mickar – det är allt. Det råd jag fick när det var dags att dra igång podden var – köp inte ens massa teknik, dra igång och justera vartefter. Ska allt handla om teknik så kommer du aldrig igång och en podd är som vilken webbplats, app eller program som helst – du startar, producerar, lär dig och sedan justerar du det som måste justeras under tiden – under resans gång.

Enklast

Mikrofoner – enklast tänkbara, in med en sändare i min iPhone och sedan två små trådlösa. mikrofoner som ansluts med en enda knapptryckning. Mikrofonerna är köpta på Amazon för runt 500 kronor, inklusive moms och frakt till dörren. Mikrofonerna har en batteritid på 3-4 timmar och de laddas via asken de ligger i som ska klara upp till 3 laddningar. Installationen är enklast tänkbara – in med mottagardelen i telefonen, slå på mikrofonen, sätts micken på plats och börja att prata – spela in.

Appen

Appen som används är den inbyggda Voice Memos – Röst Memos. Allt köras och lagras sedan i min iPhone. Ljudfilerna flyttats över i någon av mina Mac-datorer där de korrigeras, redigeras och sätts samman till en podcast – video eller ljudformat.

Detsamma gäller när vi spelar in video med den skillnaden att vi använder två iPhones för att få lite variation i bilderna. Så två iPhones på stativ, olika bildvinklar, samma mikrofoner och samma enkla tekniska lösning.

Så förutom min iPhone och min backuptelefon så har jag lagt ut 500 kronor i teknik.

 

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian