Uber hackade – 18-åring fick tillgång till företagets interna system

av | sep 17, 2022 | Säkerhet

Uber har hackats av en 18-åring som varnade företaget via meddelanden på Slack men som inte togs på allvar – förrän Uber själva upptäckte att obehöriga hade tillgång till viktiga interna system.

18-åringen lyckades att dupera anställda inom Uber att släppa in honom i viktiga interna system sedan han utgett sig för att vara anställd inom Uber – ett så kallat socialt hack. Sedan lyckades ynglingen skaffa sig access till interna diskussionsgrupper på Slack och servrar inom Uber som bland annat lagrade viktig källkod som ingår i företagets olika datorsystem.

Allvar

Inledningsvis så tog ingen inom Uber meddelande på allvar – där 18-åringen berättade att han var hacker och annat han hade tillgång till Ubers egna interna system.

18-åringen var i kontakt med en rad medier, berättade vem han var, vad han gjort och skickade även över bildbevis till bland andar New York Times. Det var inte förrän hackaren publicerade bilder, skärmbilder på Ubers interna system, för att bevisa att han hade tillgång till alla de system som han hävdade att han lyckats skaffa sig access till som Uber reagerade.

När Uber började att titta närmare på vem 18-åringen var, vilka system han hade tillgång till så stängdes alla interna diskussionsgrupper på Slack ned, omedelbart. Uber har sedan utredningen inleddes, internt, hävdat att inga kunddata stulits, ingen viktig eller känslig information har kommit på avvägar och Uber har försökt att tona ned händelsen trots att Slack och flera interna system stängts ned periodvis.

Länkar
0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian