Ryska soldater lurades att ange sina positioner – besköts med artilleri

av | sep 6, 2022 | Anonymous

blue and black mask illustration

Ukrainska hackare skapade falska konton i sociala medier och letade snabbt erna på konton tillhörande ryska soldater. Genom tt kura soldaterna att skicka nya, färska bilder på sig själva så kunde hackarna även få exakta positioner om var soldaterna befann sig.

Moderna kameror lägger som bekant in data i alla bilder som tas. det är uppgifter om vilken kamera/mobiltelefon som har använts, lins, bländare och slutartid. De flesta kameror lägger även till den exakta positionen, med koordinater var bilden tagits.

Lurades

Hackarna skapade falska konton, kvinnor, som sedan kontaktade ryska soldater och efter inledande meddelande fram och tillbaka så lockades och kurades de ryska soldaterna att ta nya, färska bilder på sig själva och skicka över till de falska kontona. Några efter det att bilderna tagits emot så analyserades alla data och utifrån positioner så besköts ryssarna med artillerield.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: