Poddtipset: Kaliber om den dolda övervakningen

av | sep 22, 2022 | Nöje

close-up photography of red car

Det finns 32 000 registrerade Tesla-bilar i Sverige och är försedda med en rad kameror som kan användas för att spela in omgivningen – både manuellt och helt automatiskt.

Filmerna lagras lokalt, i bilen, och kamerorna används både för att analysera omgivningen, under färd, och för att skydda bilden mot stöld eller skadegörelse. Filmerna har god kvalitet, enskilda kan identifieras, vilket gör att informationen omfattas av GDPR. Tesla anser att det är föraren och bilägaren som är ansvarig men frågan är inte avgjord – myndigheterna funderar och utreder.

En bil som parkeras i närheten av ett sjukhus, en intresseorganisation, en specialklinik och så vidare skulle kunna filma och samla in mycket integritetskänslig information.

Kaliber 

0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Nortis om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Nyaste
Äldsta Mest röstade
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Choke Nygren
14 dagar sedan

Inspelningen sker inte av sig själv. Föraren måste först aktivera “övervakningsläge” och sedan startar kamerorna och inspelning om någon kommer åt bilen eller rör sig väldigt nära bilen. Det tänds i så fall en text på den stora displayen i Teslan att det pågår inspelning. Det är komplicerat med övervakning, finns alltid gråzoner och intressekonflikter. Vill inte försvara Teslas system – men som jag har noterat så används det vid parkeringsskador, inbrott (även om det är bilen bredvid på parkeringen som får inbrott) och ren skadegörelse. Finns flera exempel från USA där Tesla ägare fått sina bilar vandaliserade – men… Läs mer »

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian