John Primer -det är så här riktig, äkta blues ska låta

av | sep 21, 2022 | Musik, Nöje

John Primer spelar blues med inlevelse och med en precision och erfarenhet som du bara samlar på dig efter att ha spelat blues i årtionden. Lägg sedan till att Primer är 77 år och då spelar du oavsett vad andra tycker om det.

John Primer spelar blues med en självklar träffsäkerhet som du gör när du är svart och kommer från Chicago. Det blir inte mer blues än så här. Primer är förr och uppvuxen mitt i bluesens centrum, Mississippi och han har med sig bluesen från barnsben, från arbetet på fälten och från sammankomster och fester med familjen.

Feeling

Det vilar en genuin aura runt Primers musik, hans ätt ett behandla sin gitarr och fingerfärdighet och tekniskt kunnande är inte det primära – det är känslan, att sätt ackorden rätt – det amerikanerna kallar “feeling”. Primer lämnade Mississippi som 18-åring med gitarren i sin hand och styrde kosan mot Chicago. Det är på något sätt en klassisk musikalisk resa om John Primer har gjort och han har spelat med alla de stora – Magic Sam, James Cotton, Buddy Waters och Magic Slim. Han har medverkat på ett otal olika inspelningar och i princip släppt ett eget album varje eller vartannat år sedan 1991. Sammanlagt och hittills så handlar det om – håll i dig nu – 85 album vilka gett två Grammy-nomineringar.

Nu, vid 77 år ålder har det senaste albumet kommit – Hard Times och det är ett fullvärdigt, klassiskt bluesalbum som både låter och svänger som det ska. Blues inte mycket bättre än helt enkelt.

Betyg

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian