TED: Så kommer James Webb-teleskopet förklara universum för oss

av | jul 14, 2022 | TED

The James Webb Space Telescope is a miracle of modern science and engineering. With a 21-foot, gold-coated mirror protected by a sunshield that’s the size of a tennis court, it’s the world’s most powerful telescope and humanity’s latest attempt to answer questions like: “Where did we come from?” and “Are we alone?”

(It also needed to be folded up like origami in order to launch into space.) Nobel Laureate John C. Mather, the leader of the team at NASA that built the Webb, explains how the telescope will observe the first galaxies to form in the early universe, peer behind clouds of cosmic dust and gas to reveal stars being born and uncover new details about places like Europa and Titan, which could harbor life. “We’re going to get a great surprise from this telescope,” Mather says.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian