Nu har ultrahögerns frihetstelefon dykt upp igen – fortfarande lika osäker

av | jul 28, 2022 | Säkerhet

Under sommaren 2021 så började “Freedom Phone” att marknadsföras i högerkretsar i USA. Det påstods vara en säker telefon som skulle göra det möjligt att bryta sig loss från Googles och Apples kontroll. Telefonerna visade sig sedan vara billiga, kinesiska Android-telefoner vars skydd var allt annat än så bra som det påstods.

Då, backades telefonen upp av flera kända konservativa debattörer, Jack Posobiec och Candace Owens med flera. När telefonen sedan gicks igenom och analyserades av säkerhetsexperter så visade det sig vara en billig, kinesisk Androidtelefon.

Telefonen, en Umidigi A9 Pro, hade köpts in, givits ett annat namn och sedan har Googles appar ersatts med andra appar och Android har döpts om till FreedomOS. Bakom bolaget och telefonen, Freedom Phone, finns Erik Finman, som gjort sig en förmögen på bitcoin.

“government-grade”

Nu har liknande telefoner (identiska) dykt upp igen men under namnet “Unplugged” och nu uppges det vara en samling appar som ska erbjuda samma skydd. Ett skydd som beskrivs som “government-grade” vilket är en hittills okänd säkerhetsklassning. Bakom unplugged finns Eric Prince, grundare av det privata militära säkerhetsföretaget Blackwater.

I reklammaterialet för “Unplugged”, som nu sägs ha operativsystemet LibertOS, används skärmbilder plockade från iOS, trots att en iPhone inte kan använda LibertOS och trots att “Unplogged” uttryckligen skriver att “Unplugged” kräver Android. Det påstås vidare att bolaget finns på Cypern och som bevis för säkerhets finns även en analys gjord av EY.

Tredje telefon

Det finns även tredje telefon, Liberty Ghost Phone, som ser ut att i princip vara samma telefon. Även Liberty Ghost Phone använder uttrycket “government-grade” som beteckning på vilken säkerhetsnivå deras telefon uppnår. Igen – det finns ingen sådan beteckning.

Liberty Ghost Phone hävdar att deras telefoner inte tillverkats i Kina:

Our phones are never made in China. In an age of rampant government abuse, big tech censorship, and unethical data harvesting, get a phone designed from its core to protect your privacy and secure your data.

Så här har vi tre telefoner med egna versioner av Android, som döpts om. En av tillverkarna hävdar bestämt att telefonerna inte tillverkats i Kina och att deras telefon ska vara lösningen på i stort sett alla säkerhetsproblem relaterade till Googles eller Apples kontroll likväl som eventuella försök från myndigheter eller andra att komma åt information i telefonerna eller när de används. Det ska vara mycket säkra telefoner.

Matt Blaze är en känd säkerhetsexpert:

Oroväckande uppgifter

Det finns även andra uppgifter runt de individer som ligger bakom de här bolagen, förutom då att Erik Prince finns med, grundare av Blackwater ett bolag som bland annat anklagas för att ha skjutit 14 obeväpnade civila irakier i Bagdad 2007. Här finns tydliga kopplingar till underrättelsekretsar vars primära uppgift är att smala in data om olika intressanta mål. Det är det en underrättelsetjänst gör och frågan är då om det är klokt att köpa en telefon, med okänt ursprung, med en egenhändigt hopplockad version av Android från tillverkare med sådana kopplingar?

Lägg sedan till att det är oklart om du som kund och användare kommer att kunna ladda ned nya versioner, få uppdateringar eller hur länge tillverkarna garanterar att deras telefoner är säkra.

Intelligence Online

Tilläggas kan att Unplugged gått ut med uppgiften att den kände journalisten Glenn Greenwald skulle medverka vid en äskrejstkonfersns å deras vägnar. Detta som något slags stöd för Unplugged. Greenwald förnekar att han har någon helst koppling till Unplugged och att han skulle delta vid någon konferens –

When I reached out to the PR contact on the invitation, they declined to comment, even about whether they are working for Unplugged. But in an emailed comment, Greenwald told me he has “no fucking idea why the PR firm is claiming this”, further elaborating that he has “not agreed to speak at DEF CON, nor have I scheduled any meeting with these phone people, nor have I been paid anything nor entered into any contract with anyone about any of this.” He acknowledges the “phone people asked if I’d be willing to meet with them to hear about this phone” and was offered a speaking gig by the company, but denies any further involvement with Unplugged or its products.

Länkar

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: