Den stora tystnaden, eller – Vad fan hände?

av | jul 29, 2022 | Boktipset, Nöje

Ola Wennström är en av våra mest kända sportreportrar. Han har lett en rad stora sportevenemang och ett tag var han synonym med Champions League. Populär, påläst, säker i studion som programledare så en dag tog det bara slut och det blev tyst. Vad fan hände?

Det är titeln på Wennström bok som nu finns att läsa, digitalt, på nätet. Det är en lång partsinlaga, Wennströms historia där han berättar vad han tycker, vad han har sett och han ger sin version av det som hände. När detta skrivs så är det tyst, påfallande tyst i kvällstidningarna, ni vet de som alltid brukar haka på ett bråk. Aftonbladet och Expressen skriver om hur vi ska ligga mer, hur vi ska gå ned i vikt och så en massa nyheter naturligtvis men de skriver inte om att Ola Wennström lagt ut sin version i form av en bok. Det är tyst.

Kattungar

Morgontidningarna skriver inte heller och just nu, om jag gör en sökning på nätet, så hittar jag att Svensk damtidning har skrivit. I övrigt råder den stora tystnaden och jag funderar på om Ola Wennström käkar kattungar till frukost, om han slår sin fru, sina barn eller om han gjort något annat för att det ska vara så tyst. Det där var retoriska frågor för jag har inga som helst skäl till att tro att det är därför det är så tyst.

Tyst

Det är tyst trots att det är den röda tråden i Ola Wennströms bok – tystnaden. Wennström skriver själv om utredningar inom Nent, numera Viaplay Group, där chefer utretts för trakasserier, sexuella sådana. Han skriver om en giftig företagskultur där kvinnliga anställda rankas efter  “knullbarhet” och där de högsta cheferna, ledningen, blundar för anmälningar så länge som pengarna rullar in. Utåt pratas det om en värdegrund där det ska vara nolltolerans mot trakasserier, sexuella påhopp och där bolaget ska vara en bra arbetsplats.

Paradise Hotel, tv-programmet blir centralt i sammanhanget sammanhanget därför att där provas alla dessa ord. TV-såpan drar in en massa pengar men nu har det kommit in en anmälan om en våldtäkt och enligt Ola Wennström så vet ledningen inte riktigt hur de ska hantera ärendet. Det framkommer också att det inte är första gången under de år som tv-programmet har sänts. Det finns rapporter om andra övergrepp som inte har lett till en mediastorm.

Obekväm

Ola Wennström skriver att han inte varit tyst, att han ifrågasatt och att han ställt obekväma frågor till ledningen, till sina närmaste chefer och att han därför inte är kvar som programledare och sportankare. Visst, det är en partsinlaga, det är Wennströms bild men ändå – varför är det så tyst?

Här finns ju allting upplagt – ett bråk, en konflikt, kändisar, och så att det handlar om mäns inställning till kvinnor och en företagsledning som tittar på pengar före det mänskliga och omtanke om sina medarbetare, främst kvinnliga sådana. Strikt nyhetsmässigt så finns det mer än en ingång i den här historien och det kan omöjligen vara ointressant att försöka att ta reda på hur en av Sveriges mest kända sportreportrar klev ut ur rutan in i tystnaden.

Konspiration

Låt mig presentera en konspiration som svar på frågan om varför det är så tyst och den bygger inte på att Ola Wennström i själva verket är hin håle själv, det vet jag nämligen inte något om. Jag har aldrig träffat Ola Wennström, inte pratat med honom, inte växlat några epostmeddelanden med honom eller såvitt jag minns haft någon kontakt alls med honom. Jag känner honom inte om nu det förhållande kan anses vara det minsta intressant. Däremot så har jag också jobbat som journalist och jag har småfuskat som kommentator i ishockey. Jag har rört mig delvis i samma kretsar som Ola Wennström, en hyggligt liten journalistisk krets eller värld om du föredrar det uttrycket.

Min konspiration bygger på vänskapskorruption. Den bygger på kontakter, vänskapsförhållanden och på att i Stockholms journalistiska kretsar så känner i sort sett alla, alla.  Cheferna inom denna rätt lilla värld har gått mellan de olika mediahusen. Chefer inom ViaPlay Group (tidigare Nent) har jobbat på kvällstidningarna och så vidare. På den här nivån är det långt färre enskilda individer inblandade än nere hos fotfolket. Här känner verkligen alla, alla och det är det min konspiration utgår ifrån. Du “kackar inte i eget bo” därför att det inte kan utan kommer att skada din framtida karriär.

Eget bo

Det är det Ola Wennström har gjort nu – “kackat i eget bo”.

Låt oss leka med några olika utgångspunkter – Ola Wennström har fullständigt fel, han är ett duktigt praktarsle som petat ihop ett långt försvarstal där han pekar ut ledningen för ett av Sveriges största mediahus för att bara vilja prata pengar än om en anmälan om våldtäkt.

Vrid och vänd på det hur du vill – det borde kunna skrivas en hel del om det.

Lek med tanken att Olla Wennström har rätt – då infaller sig något ännu mera otäckt och obehagligt. Då blir tystnaden något helt annat. Ola Wennström har skrivit ett långt, välformulerat försvarstal och förklarat vad som hände – och det är helt tyst.

Tyck vad du vill om Ola Wennström och hans bok. Tro vad du vill om vad som hände men om du beskriver, utförligt, en farlig tystnadskultur, och det fortfarande är helt tyst. Så borde det väcka frågor hos oss alla.

Nu har Ola Wennström sagt sitt och den andra sidan tiger, kvällstidningarna och de flesta andra är också tysta.

Du behöver inte vara journalist, eller före detta journalist, för att tycka detta är märkligt obehagligt.

Vad fan hände?

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: