VideoTipset: Filma dubbelt med DoubleTake

av | jun 12, 2022 | Gratistips, Videotips

Utvecklingsföretaget Filmic fanns med på scenen när Apple visade upp sin nya modell av iPhone och det som visades upp var en app där du kunde filma med två av tre linser i iPhone 11 Pro. Nu finns appen, gratis, i App Store – DoubleTake.

Poängen är uppenbar, direkt, när du tar dina första video – du får två utsnitt, samtidigt och du kan till och med använda “selfie”-kameran och ta en bild på dug själva – när du filmar.  De videor du tar klistras inte ihop utan du får två videor som du sedan kan redigera ihop, till en enda video – exporterar du ut videon så kan du även klistra ihop din video, till en med “picture in picture” (se testexempel nedan).

Split Screen

Du kan använda “split screen”, dela skärmen så att du ser hälften var av det du filmar eller så har du en bild stor och den andra som “skärm i skärm”. Apple är föredömligt enkel, starta appen, välja hur du vill filma, vilka linser du vill använda – filma.

Nedan en snabb test för att visa hur det ser ut – utsikten från mitt kontor.

Den första videosekvensen är tagen med ultravidvinkel och tele-linsen. Den andra sekvensen är ultravidvinkel och vidvinkel.

Välj innan du filmar

Tänk på att välja format, innan du filmar – om du vill lägga ihop videorna direkt eller om du vill filma och spara två videofiler, sedan är det bara att filma. Väljer du att ha med tele-linsen så rör inte kameran för snabbt, då hackar den sekvensen.

 

DoubleTake by FiLMiC transforms your iPhone into a multi-cam studio allowing you to capture video from two cameras at the same time on recent devices*

*NOTE: Per iOS 13 capabilities, multi-cam video is restricted to the following devices only: iPhone 11 Pro Max, 11 Pro, 11, Xs Max, Xs and Xr. While this app will install and function on all devices supported by iOS 13, all devices outside of this list will be restricted to recording video from on a single camera.

DoubleTake gives you an early look at the multi-cam capability that will be coming to our award-winning cinema camera app FiLMiC Pro.

Use DoubleTake to record video in new ways:

– Camera Visualization: Better than a director’s viewfinder! Use DoubleTake’s camera picker view to visualize all available cameras for your device. Use this view to help decide how to frame your shot and which cameras you will select.

– Shot/Reverse shot: To capture all the organic and intimate interaction between two actors or interviewer and interviewee. Traditionally, filmmakers would need to employ two cameras and place these in cumbersome ‘over the shoulder’ locations. With DoubleTake you can place one device in between your actors and place the audience right in the middle of the conversation.

– Multi-cam: Capture two different focal lengths of the same subject at the same time. Use DoubleTake with the Ultra Wide lens (iPhone 11 Pro Max, 11 Pro and 11 only) and the Tele to capture both an establishing shot and a punch-in on your subject simultaneously. Or use any other combination of front and rear lenses for unrivaled multi-cam capture.

– PiP or Discreet: The DoubleTake interface allows you to see both cameras of your video capture at the same time through the use of a Picture in Picture (PiP) window. You can move this PiP around the screen, tap to zoom in, or swipe it away if it’s distracting (the second video will continue to record). With DoubleTake you can decide if you want to record your videos as separate discrete files or if you want the video recorded as a composite video that includes the PiP window animated as you see it on the screen.

– Split-screen: Doubletake also allows you to use any two cameras to create a 50/50 split-screen effect that is saved as a single video. This is great for capturing engaging interviews, or any scenario where two sides of the story need equal weighting on screen.

– Focus & Exposure Controls: DoubleTake allows you to set and lock your focus and exposure on both cameras during multi-cam capture with our unified reticle. Just tap anywhere to set an area of interest with the reticle, then tap again to lock or unlock. Our easy to use camera switcher lets you effortlessly move between your A and B cams during a recording to adjust the focus and exposure for each independently of one another.

Video Specs:

– Full frame focus and exposure for smooth and easy automated focus and exposure adjustments.

– Selectable broadcast frame rates: 24fps, 25fps, and 30fps depending on your project requirements.

– 1080p video at high bitrate encoding for maximum quality. (note: 1080p video is the maximum resolution supported by the Apple API for multi-cam capture).

– Composited PiP or separate discreet video files recorded as .h264 .mov files are saved to DoubleTake’s internal library which supports batch export to the Camera Roll.

DoubleTake

Programmet/appen är gratis idag 2611-2020.

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian