Rysk radiostation hackad – spelade den ukrainska nationalsången

av | jun 10, 2022 | Anonymous, Nätfrihet

Den ryska radiostationen Kommersant FM hackades under onsdagen och istället för ryska nyheter så spelade radiostationen den ukrainska nationalsången och musik som protesterar mot Rysslands krig mot Ukraina.

Kort efter det att radiostationen hackats så gick Kommersant FM ut med ett kort uttalande:

“The radio station has been hacked. The internet stream will soon be reinstated.”

 

Från radiostationens kanal på Telegram

Kapades

Stationens ordinarie sändningar kapades och togs över av hackarna som bytte ut nyheter mot den ukrainska nationalsången och det ryska rockbandet Nogu Svelo!  låt “We Don’t Need a War,”. Istället för den ordinarie genomgången av nyheter rån andra medier, en slags bulletin där Kommersant FM går igenom vad andra, främst tidningar skrivit om olika nyheter så bjöds lyssnarna på anti-krigs propaganda.

Oligark

Den uzbekiske miljardären Alisher Usmanov äger den hackade radiostationen och han är en av flera oligarker som USA och EU har infört sanktioner mot efter invasionen av Ukraina på grund av hans påstådda koppling till den ryske presidenten Putin.

Kommersant FM-hacket är den senaste i en rad digitala attacker sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Tidigare i maj slogs Rysslands egen YouTube-alternativ Rutube ut av en attack inför landets årliga Victory Day-parad på Röda torget. Samma månad publicerade ukrainska medier bilder som påstods visa ett hack av flera ryska tv-kanaler. Kanalerna verkade visa ett meddelande som löd: “blodet från tusentals ukrainare och hundratals av deras barn är på dina händer. TV och myndigheterna ljuger. Nej till krig.”

Sammanlagt så har flera terabyte data stulits vid en långa rad olika intrång i attacker riktade mot ryska företag, myndigheter och andra ryska intressen.

Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för attacken mot Kommersant FM.

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: