Kinesiskt statsstöd grupp av hackare har förblivit oupptäckta i tio år

av | jun 12, 2022 | Säkerhet

En hittills oupptäckt grupp kinesiska hackare, Aoqin Dragon, har upptäckts av säkerhetsforskare vid Sentinel Labs. Gruppen tros ha varit aktiv i runt tio år och den har spionerat med stöd av den kinesiska regimen under hela tiden.

Gruppen har använt en rad olika metoder för att försöka att komma över viktig information, bland annat genom skadliga Word-dokument och falska ikoner för antivirusprogram. Målet har varit att installera bakdörrarna Mongall eller Heyoka.

  • Aoqin Dragon, en hotaktör SentinelLabs har spårat i noga, har verkat sedan 2013 med inriktning på myndigheter, utbildnings- och telekommunikationsorganisationer i Sydostasien och Australien.
  • Aoqin Dragon söker initial åtkomst främst genom dokumentexploater och användning av falska flyttbara enheter.
  • Andra tekniker som angriparen har observerats använder inkluderar DLL-kapning, Themida-packade filer och DNS-tunnling för att undvika upptäckt efter kompromiss.
  • Baserat på vår analys av målen, infrastrukturen och strukturen för skadlig programvara för Aoqin Dragon-kampanjer, bedömer vi med måttlig tillförsikt att hotaktören är ett litet kinesisktalande team med potentiell koppling till UNC94 (Mandiant).

Sentinel Labs

Tio år

Genom att studera metoder, tillvägagångssätt, kommunikation och andra kännetecken så drar Sentinel Labs att gruppen varit aktiv i närmare tio år – utan ha blivit upptäckta. Gruppens aktiviteter kan spåras tillbaka så lång tid och Aoqin Dragon ska varit aktiv ända sedan 2013 och bedrivit spionage mot myndigheter och telekomorganisationer i Australien, Hongkong, Kambodja, Singapore och Vietnam.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: