FBI slår till mot stor handelsplats för falska identiteter

av | jun 9, 2022 | Säkerhet

Den amerikanska federala polisen, FBI, har slagit till mot en av nätets största handelsplatser för falska identiteter, SSNDOB, som beräknas ha omsatt närmare 19 miljoner dollar årligen med att sälja ID-nummer och annan personlig information.

Informationen som har sålts har sedan kunnat användas för att kapa andras identiteter och skapa falska identiteter.

SSNDOB-administratörerna skapade annonser på the dark webs kriminella forum för marknadsplatsens tjänster och tillhandahöll kundsupportfunktioner och övervakade regelbundet aktiviteterna på sajterna, inklusive övervakning när köpare satte in pengar på sina konton. Administratörerna använde också olika tekniker för att skydda sin anonymitet och för att förhindra upptäckt av deras aktiviteter, inklusive att använda onlinemoniker som skilde sig från deras verkliga identiteter, strategiskt underhålla servrar i olika länder och kräva att köpare använder digitala betalningsmetoder, som bitcoin.

DOJ

Tillslaget leddes av den amerikanska skattemyndigheten, IRS,  och FBI, där myndigheterna arbetade i “nära samarbete med brottsbekämpande myndigheter på Cypern och Lettland.” På tisdagen beslagtogs domännamnen på SSNDOB Marketplace (ssndob.ws, ssndob.vip, ssndob.club och blackjob.biz), vilka i praktiken därmed upphörde att fungera.

Inga gripanden tillkännagavs men i pressmeddelandet sägs att USA planerar att genomföra förverkande av tillgångar medan utredningen fortsätter. IRS sa att agenter “kommer att fortsätta att arbeta med USA och internationella brottsbekämpande myndigheter för att få slut på dessa komplexa bedrägerier, oavsett vart pengarna leder dem.”

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian