Därför ska du välja HEIC-formatet på dina bilder

av | maj 4, 2022 | Videotips

Sedan några uppdateringar tillbaka så kan du välja HEIC-format på dina bilder och dina videor i iOS. Det är ett högupplöst format med bättre komprimering vilket inte bara ger mindre bildfiler – de innehåller också betydligt mer information.

Formatet är skapat av Moving Picture Experts Group och enligt deras information och specifikationer för bildformatet så kan mer än dubbelt så mycket data lagras i en fil som har samma storlek som formatet JPG. HEIC finns nu i iOS sedan några versioner tillbaka och vill du ta så bra bilder som möjligt så byt till HEIC-formatet i din iPhone och iPad.

Så här gör du

HEIC står för High Efficiency Image File Format och under Inställningar och sedan vidare till inställningarna för kamera så hittar du valt format under Format. Byt till Högeffektivt format så lagrar du mer data i dina bilder och det kommer också, över tid, ta upp mindre plats.

Finns det då ingen nackdel med HEIC?

Jo, det finns en baksida i det att inte riktigt alla appar stöder HEIC men numera är det tillräckligt många appar så att det borde inte orsaka problem. Du kan dela dina bilder, redigera dina bilder och videor med de flesta programmen, om inte så finns det alternativ som klarar av formatet.

 

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian