Rysslands distribution av sprit attackeras av hackare

av | maj 7, 2022 | Anonymous, Nätfrihet

person pouring water on clear drinking glass

Angripare från den ukrainska IT-armén har framgångsrikt stört alkoholtransporter i Ryssland genom att rikta in sig på EGAIS, landets primära onlineportal för alkoholdistribution.

Enligt den ryska nyhetsportalen Vedomosti tog ukrainska hacktivister ner Rysslands centrala alkoholdistributionsplattform, Unified State Automated Alcohol Accounting Information System eller EGAIS, med DDoS-attacker som sattes in den 2:a och 3:e maj.

Hela landet

Via denna onlinaportal så samordnas beställningar och transporter av rysk sprit – i hela landet. Här bokar beställare leveranser och här bokas öven transporter – utan detta beställningssystem så störs distributionen i hela Ryssland.

Enligt uppgift slogs att de tre webbplatser som ingår i plattformen ut av DDoS-attacker. Vid kontroll den 4 maj, gav två EGAIS-webbplatser felet “servern slutade svara”, och den tredje fungerade inte. Attackerna började den 2 maj och dagen blev systemfelen mer frekventa.  Vintillverkaren Forts verkställande direktör, Alexander Lipilin, uppgav att 70% av fakturorna inte kunde laddas upp till EGAIS den 4 maj.

Distributionssystemet har fortsatt att attackeras även efter den 4 maj.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian