Nej, din iPhone kan inte hackas fast du slagit av den

av | maj 22, 2022 | Säkerhet

Du kanske har läst larm-rapporterna att en iPhone kan hackas, på distans, flera timmar efter det att telefonen tagits på grund av en bugg och ett problem med funktionen Find My iPhone. Möjligheten bygger på flera förutsättningar för att lyckas vilket gör ett eventuellt intrång högst teoretiskt.

Först en beskrivning av “problemet”:

När du stänger av en iPhone stängs den inte av helt. Kretsar inuti telefonen fortsätter att köras i ett lågenergiläge som gör det möjligt att lokalisera förlorade eller stulna enheter med hjälp av Find My-funktionen och för att kunna använda kreditkort och bilnycklar efter det att batteriet har dött.

En avslagen iPhone fortsätter att kommunicera under 3-5 timmar efter det att den slagits av eller efter det att batteriet tagit slut. Det är under den här perioden som tyska säkerhetsforskare har hittat ett sätt att kommunicera med en iPhone och även, i teorin, hacka telefonen.

Knäckt

Det är så forskarnas rapport har tolkats och presenterats i medierna men det finns några viktiga inslag i rapporten som många medier har missat. Den viktigaste – enheten måste vara knäckt, jailbreak.

För att en iPhone ska kunna hackas på det här sättet så måste den alltså vara knäckt, innan den slås av.

The research is fascinating, but the attack isn’t really feasible. It requires a jailbroken phone, which is hard to pull off in an adversarial setting.

Bruce Schneider

Det är skillnad på buggar och forskarrapporter

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian