Hackare slår till mot rysk tv-tjänst på Victory Day

av | maj 10, 2022 | Anonymous, Nätfrihet

Mitt under den 9 maj, den dag då Ryssland firar segern mot Hitlers nazityskland, Victory Day, så slog hackare till mot den funktion som visar TV-tablån i Russian TV. Istället för att visa vilka tv-program som skulle komma att visas så visades pro-Ukrainska meddelanden – “Ni har blod på era händer från tusentals ukrainare och deras hundratals mördade barn. TV och myndigheterna ljuger. Nej till krig”

Det var alltså inte tv-sändningarna som hackades utan tv-tablån, den tjänst som visar kommande tv-program vilket är en texttjänst. Tv-program byttes ut mot pro-Ukrainska meddelanden och protester mot kriget.

Antikrigsmeddelandena dök upp när ryssarna väntade på att se den årliga segerdagens militärparad på Röda torget, följt av ett tal av Putin. Texterna kunde se på kanaler som sänds av MTS-mobiloperatörer, Rostelecom, NTV Plus och Wink. Det gjorde att meddelandena nådde en mycket stor mängd ryska tv-tittare.

Enligt birittiska BBC påverkades alla stora ryska kanaler, inklusive NTV-Plus, Rossiya och Channel One, medan The Washington Post hävdar att samma meddelande dök upp på andra plattformar, inklusive Yandex och Ru Tube. Dessutom påverkade hacket även barn-tv-kanaler och det ryska försvarsministeriets station, Zvezda.

Internetföretag

Förutom smarta TV-apparater attackerades även några av landets största internetföretag, inklusive Yandex. Även Rutube, Rysslands alternativ till YouTube attackerades.

“Vårt videohotell har genomgått en kraftfull cyberattack. För tillfället är det inte möjligt att komma åt plattformen”, meddelade tjänsten i ett uttalande på sin Telegram-kanal.

Rutube uppgav senare att det hade isolerat attacken.

Washington Post

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: