Five Eyes-nationerna som består av Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA, tillsammans med Ukraina och Europeiska unionen, fastställde formellt Ryssland för att ha varit hjärnan i en attack mot en leverantör av internationell satellitkommunikation (SATCOM) som hade ”spillover”-effekter över Europa.

Attacken genomfördes en timme innan Kremls och Rysslands militära invasion av Ukraina den 24 februari. Attacken riktade sig mot satellitnätet KA-SAT som drivs av telekommunikationsföretaget Viasat vilket slog ut eller störde vindkraftsparker och internetanvändare i Centraleuropa.

Nya modem

Viasat berättade i slutet av mars att man hade skickat ut nästan 30 000 modem till distributörer för att återställa tjänsterna för kunder vars modem blivit oanvändbara.

”Denna cyberattack hade en betydande inverkan och orsakade urskillningslösa kommunikationsavbrott och störningar mellan flera offentliga myndigheter, företag och användare i Ukraina, samt påverkade flera EU-medlemsstater”, säger EU i ett uttalande.

Det amerikanska utrikesdepartementet sa att de digitala attackerna mot kommersiella satellitkommunikationsnät var orkestrerade för att störa den ukrainska militära lednings- och kontrollkapaciteten under invasionen. En analys från cybersäkerhetsföretaget SentinelOne som publicerades förra månaden avslöjade att intrånget riktat mot Viasat involverade användningen av skadlig programvara kallad AcidRain som är utformad för att fjärrsabotera tiotusentals sårbara modem. I analysen av attacken upptäcktes likheter mellan AcidRain och ”dstr” en programvara som tidigare använts av den ryska Sandworm-gruppen.

Krig

”Ryska hackare har fört krig mot Ukraina i cyberrymden under de senaste åtta åren”, säger den statliga tjänsten för specialkommunikation och informationsskydd i Ukraina (SSSCIP) i ett uttalande och tillade att de ”utgör ett hot inte bara mot Ukraina, utan mot hela världen.”

”Deras syfte är att skada och förstöra, att radera ut data, att neka ukrainska medborgare tillgång till offentliga tjänster samt att destabilisera [situationen] i landet och att sprida panik och misstro mot myndigheterna bland folket.”

 

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x