Buggar i Chrome och Android såldes till utvecklare av spionprogram

av | maj 23, 2022 | Säkerhet

Cytrox.com – idag finns inte hemsidan kvar på nätet. Den har stängts ned efter det att företagets verksamhet blivit mer allmänt känd.

Buggar i Android och Google Chrome och Chrome såldes till utvecklaren av spionprogram, Cytrox, som sedan sålde spionprogram till en rad stater.

Det är Googles eget säkerhetsteam som pekar ut Cytrox i en rapport där de analyserat hur buggar har exploaterats:

Vi bedömer med stor säkerhet att de här buggarna paketerades av ett enda kommersiellt övervakningsföretag, Cytrox, och såldes till olika regeringsstödda aktörer som använde dem i åtminstone de tre kampanjer som diskuteras nedan. I enlighet med resultaten från CitizenLab, bedömer vi att regeringsstödda aktörer som köper dessa bedrifter är verksamma (åtminstone) i Egypten, Armenien, Grekland, Madagaskar, Elfenbenskusten, Serbien, Spanien och Indonesien.

Google

Buggar

Det här är en parallell till hur buggar köps in, paketeras i spionprogram, NSO Groups program Pegasus, och som sedan säljs till myndigheter, stater och länder och företag. Cytrox, baserat i Nordmakedonien, har inte hamnat i samma fokus i debatten om den lukrativa branschen där säkerhetshål blivit en handelsvara som israeliska NSO Groups. Cytrox finns med i en rapport från kanadensiska Citizen labs där deras spionprogram pekas ut för att ha använts för att ha avlyssnat egyptiska politiker,  journalister och oppositionella.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: