Varning för nätfiskekampanj på Facebook

av | apr 27, 2022 | Säkerhet

Säkerhetsföretaget Abnormal varnar för en aktiv, pågående nätfiskekampanj där bedrager försöker komma övre användares konton på Facebook.

Nätfiskekampanj försöker stjäla lösenord från Facebook-användare – även administratörer för företags- och organisationers  Facebook-sidor.

Nätfiske

Säkerhetsforskare vid Abnormal Security har analyserat attacken och den börjar med ett meddelande som påstår sig vara från “Facebook-teamet” och som varnar för att användarens konto “kan vara inaktiverat och din sida kan tas bort” på grund av att innehåll som har publicerats upprepade gånger har rapporteras som intrång i en annan användares rättigheter. Offret uppmanas att överklaga rapporten genom att klicka på en länk som säkerhetsforskarna konstaterat går till ett Facebook-inlägg – och i det här inlägget finns en annan länk som leder användarna till en externawebbplats för att göra sitt “överklagande”.

Bedragarna

Det är på den externa webbplatsen som användaren uppmanas att logga in med sina Facebook-uppgifter – det är så kontouppgigfterna stjäls. Hemsidan och webbplatsen är falsk, tillhör inte Facebook utan bedragarna. I och med att ett inägg publicerat på Facebook används som ett mellansteg i processen så luras användarna till att tro att meddelandet verkligen kommer från Facebook.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian