Behöver du antivirusprogram till din Mac?

av | apr 29, 2022 | Säkerhet

Jag har fått frågan många gånger under åren – Behöver jag ett antivirusprogram till min Mac? Mitt svar är då, som nu – nej, det behöver du egentligen inte men det skadar inte att skaffa ett om du känner dig mer trygg.

Låt oss först ta oss en titt på hur det ser ut från en säkerhetsmässig synvinkel.

Din Mac är inte osårbar. Det finns hot, program-relaterade hot, mot din Mac och även om det inte existerar datavirus i ordets rätta tekniska betydelse så innebär inte det att det inte görs attacker mot macOS eller att det finns farliga dataprogram. Läget är inte i närheten av att vara jämförbar med hur det ser ut på Windows-sidan men det finns som sagt hot och de blir fler.

Malware

I första hand handlar det om olika tilläggsprogram som exempelvis kapar din webbläsare, skickar dig till konstiga sökmotorer eller som visar reklam i din Mac. Det är den vanligaste typen av farliga dataprogram, malware, och de sätter i normalfallet inte till någon större skada och de är ganska lätta att bli av med.

Trojaner

I andra hand så är det så kallade trojaner, trojanska hästar, program som utger sig för att göra en sak men som i själva verket gör något annat. Det kan vara mycket skadliga därför att de kan kapa hela din dator, ta över den och sedan stjäla information. Trojaner kan vara falska uppdateringar av kända program, tillägg för olika funktioner i din Mac eller falska program.

Krypteringsvirus

En tredje typ av krypterings-virus, program som snabbt krypterar dina bilder, dina dokument och dina videofilmer. Filerna blir helt oläsliga och sedan läras du på en lösen summa i bitcoin för att få dekrypteringsnydckeln så att du kan få tillbaka din information. De här programmen kallas “ransomware” och de har orsakat stor skada och ställt till med stora problem för de som drabbats.

Det finns flera andra undergrupper av farliga och destruktiva dataprogram men det är mest intressant för de som jobbar med att jaga och oskadliggöra farliga dataprogram.

Regler

För vanliga användare är det viktigare att sätta upp egna regler och följa några rätt enkla, grundläggande regler för att inte drabbas.

– Se till att hålla din dator och dina program uppdaterade

Uppdatera, både macOS och de program du använder. Uppdateringarna innehåller inte bara buggfixar utan även korrigeringar som täpper till säkerhetsnål. Det finns inga, absolut inga hållbara skäl för att inte hålla en dator som användas ute på Internet uppdaterad.

– Ladda inte ned program hur som helst

Ladda inte ned och installera inte program utanför Mac App Store och/eller från kända, etablerade webbplatser.

Ladda i inte heller ned “smarta” tillägg för din webbläsare eller program som hävdar att du drabbats av ett datavirus och att din dator måste rensas. Det är större sannolikhet att det är programmet som du laddar ned som är det skadliga programmet ön att de gör någon som helst nytta.

– Håll koll på din dator och skydda den med ett bra lösenord

Det är din dator och din information. Skydda den och använd ett riktigt bra lösenord, minst 10-12 blandade tecken.

Håll koll

Håll sedan koll på din dator och koppla inte upp dig via osäkra uppkopplingar, hotell, cafeér och andra öppna nät. Måste du göra det så köp och installerat ett VPN-program som skyddar din trafik i öppna nät. Du kan också enkelt dela uppkoppling med din telefon och surfa via den. Det är långt mycket säkrare att surfa via din iPhone och 4G än att använda helt öppna, oskyddade nät – i de allra flesta fall så är det snabbare också.

Misstänker du att din Mac kan ha fått in något som inte borde finnas där så finns det gratisprogram som du kan använda för att kolla upp datorn.

MalwareBytes

AVG

Little Snitch

Jag använder ett program som håller koll på inkommande och utgående trafik, Little Snitch. Det är inte ett antivirusprogram i egentlig mening och det kräver en del konfiguration innan det fingerar fullt ut. Little Snitch måste först lära sig vilka program som du har installerade, vilka regler du vill använda vilket betyder att när det nyligen installerats i din dator så kommer det att slå larm och fråga om alla dina uppkopplingar utåt, och in. För varje gång Little Snitch frågar och du anger hur trafiken ska hanteras så skapas en regel och till slut tystnar Little Snitch. Då finns alla regler på plats och händer något din dator så kommer Little Snitch att slå larm om den utgående trafiken.

Utöver det så kör jag CleanMyMacX då och då. I det programmet finns en malware-scanner som kollar upp datorn. Det räcker, menar jag, därför att i din Mac finns redan flera lager av skydd.

Sandbox

MacOS använder sig av det som kallas sandbox, sandlåda. Det betyder att ett program som körs i datorn isoleras från andra delar. Ur säkerhetssynpunkt sp betyder det att ett farligt program bara kommer åt en begränsad del av datorn.

MacOS innehåller även digitala sigill och certifikat som ser till att de program du laddat ned och installerat inte manipulerats. Certifikaten ska också vara en garant för att den som skrivit programmet är seriös och en etablerad utvecklare.

Slutligen så finns en centralt styrd funktion som kontrolleras av Apple. Det för en funktion som Apple kan aktivera och som blockerar farliga dataprogram från att installeras i din Mac. Det är en funktion som kan aktiveras om det finns risk för en epidemi, exempelvis. Detta skydd har Apple aktiverat några gånger under åren men det tillhör ovanligheterna.

För att summera:

Det har tillkommit fler skadliga program som har fokus på Mac på senare år. Apple har också förbättrats säkerheten i och runt macOS vilket sammantaget gör att situationen i stort inte blivit särskilt mycket sämre, eller bättre.

Vill du använda ett antivirus- och säkerhetsprogram så gör det. Eset, Symantec och Bitdefender har bra program.

Vill du inte göra det så var försiktig, använd sunt förnuft och kolla upp din dator lite då och då.

Den här artikeln har redigerats i efterhand sedan det avslöjats att programjet Avast samlar in och säljer information om användarna. Länkar och referenser till Avast har plockats bort.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

AI Is an Insult Now

AI Is an Insult Now

  If you want to really hurt someone’s feelings in the year 2023, just call them an AI. An all-star cast of celebrities and...

läs mer