Därför valde jag bort samarbete med Amazon

av | apr 18, 2022 | Om Macken

white and blue metal building during night time

Jag provade ett samarbete med Amazon, ett kort tag, och visst gav det resultat men det fanns ett högst påtagligt problem – trovärdighet och möjligheten för besökare och läsare att kunna skilja mellan reklam och oberoende texter.

Samarbetet med Amazon är enkelt – skriver du om produkter så länkar du till Amazon och om läsaren klickar på en länk så får du en slant och köper läsaren något så får du en lite större slant. Ett klicksamarbete som många bloggar och nyhetsförmedlare har idag men här finns ett högst påtagligt problem – vad är en oberoende text, vad är reklam och vad skrivs för att bara tjäna pengar?

Flaggar

De flesta webbplatser flaggar för att de har ett samarbete med Amazon eller andra e-handelssajter och det är sällan det inte framgår att det finns ett länksamarbete men det finns ett viktigt men här – ofta så anges det på en enda plats, inte i direkt anslutning till den aktuella texten så det gäller att ha gått minne och komma ihåg vad du läst på enskild sajt. Det vill säga att webbplatsen får en slant om du klickar på länkar.

De flesta amerikanska webbplatser har ett samarbete med e-handelsjätten Amazon och det är därför du kan se artiklar av typen “Här hittar du billiga armband till din Apple Watch”. Jag ifrågasätter alltid den typen av artiklar, speciellt om varenda länk går till Amazon. Då inställer sig frågan varför texten skrivs och om urvalet styrs av vad som finns att köpa på Amazon?

Reklam

Texter som skrivs för att tjäna pengar är reklam och de ska märkas som reklam. Här är problemet att gränsen blir flytande, oklar och luddig. För dig som läsare blir det svårt att veta om du verkligen kan lita på de råd du får. I sammanhanget så  finns det direkt bedrägliga inslag – betalda, sponsrade texter som publicera utan märkning. Det är ett brott mot konsumentverkets regler och det bryter mot marknadsföringslagstiftningen. Det är inget moraliskt eller etiskt problem med reklam om du som konsument vet vad som är vad.

Jag ska nu inte drista mig till att slå mig för bröstet, klättra upp på höga hästar och utge mig för att ha vare sig mer eller bättre moral än någon annan. Jag testade som sagt ett samarbete med Amazon och fram till helt nyligen så kunde du hitta annonser från Google på Macken fast jag är starkt kritisk till sökmotorjättens sätt att göra affärer. Dubbelmoral och hyckleri således och inget jag är stolt över.

Aldrig

Det finns några saker jag aldrig kommer att göra – jag kommer inte att inleda ett länksamarbete där det inte tydligt framgår, vid varje enskilt tillfälle och i direkt anslutning till texten. I skrivande stund så handlar det om MacPaw och Backblaze, inga andra. Jag kommer aldrig att publicera en sponsrad text utan att det tydligt framgår att det är reklam det handlar om.

Reklam som stör läsupplevelsen, som ligger inne i löpande text är synnerligen irriterande och det var huvudskälet till att Google åkte ut. När reklamen upptar mer än hälften av skärmytan så är också min gräns nådd – det är också ett av skälen till att Google åkte ut och ett av skälen till att jag inte ens överväger att plocka tillbaka reklam på Macken. Det är nu inte detsamma som att att det inte kommer att förekomma reklam på Macken men i så fall i form av sponsrade artiklar, tydligt märkta.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian