Så märks kriget ute på nätet

av | mar 15, 2022 | Säkerhet

Rysslands krig mot Ukraina märks på nätet. Det pågår ett digitalt krig, ett propagandakrig och det syn och märks i loggfilerna för alla de servrar som finns uppkopplade.

Wordfence, utvecklare av säkerhetslösningar och plugins för WordPress, världens mest använda lösning för hemsidor och webbutiker noterar en kraftig ökning av IP-nummer som blockerats ut på nätet – IP-nummer som tillhör Ukraina och Ryssland.

Siffrorna som anges är antalet blockerade IP-nummer och antalet blockerade försök till attacker eller intrång. Statistiken ovan är plockad från en mindre webbplats, helt på svenska, och som skriver och rapporterar om Rysslands angreppskrig. Anledningen till att Ryssland förekomma två gånger är att Wordfence identifierat två olika uppsättningar IP-nummer, innanför och utanför den ryska brandväggen.

Attacker

Den här typen av attacker pågår hela tiden, dygnet runt. Det är ett automatiserat sökande efter svagheter och kan liknas vid att någon går tunt i ett bostadsområde och känner på alla dörrar för att se om det finns några dörrar som är olåsta. Med hjälp av script så kontrolleras olika funktioner, huruvida plugins är uppdaterade eller inte och om det finns kända buggar som inte har åtgärdats. Skulle svagheter hittas så lagras den informationen och därefter kommer ofta den riktiga attacken. Därför blockeras regelmässigt IP-nummer som används för den här typen av scanningar och sökande efter svagheter.

När saker händer i omvärlden så brukar det ge att avtryck ganska snabbt i loggfilerna ute i nätets servrar. Nu syns Rysslands krig mot Ukraina och hamrandet mot webbservrar, e-postservrar och andra servrar pågår varje timme, dygnet runt.

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian