Nvidia hackade hackare – svarade med samma mynt

av | mar 1, 2022 | Säkerhet

Nvidia inledde nyligen en undersökning av ett befarat intrång i företaget datorsystem. Undersökningen pekade mot att det var en sydamerikanska grupp hackare som tagit sig in och som stals över 1TB med data. Nvidia svarade med att hacka hackarna och kryptera den stulna informationen.

Nvidias utredning pekade mot att det var hackargruppen LAPSU$ som var skyldiga till intrånget. Intrånget gjordes mot Nvidias mailservrar vilket möjliggjorde ställ av mycket stora mängder data. När Nvidia upptäckte vilka som var skyldiga så svarade Nvidia med samma mynt.

Nvidia sägs nu ha hackat hackarna och sedan släppt loss ett ransomwareprogram i LAPSU$ datorer som ska ha krypterat den stulna informationen. LAPSU$ hävdar å sin sida att de hade en säkerhetskopia av informationen.

Det är inte Nvidias första gång på rodeon heller. Chiptillverkaren, tillsammans med en lista över stora företag, inklusive Intel, blev offer för SolarWinds-hacket 2020.

Ändå är det inte varje dag som man ser företag ta saken i egna händer eftersom majoriteten av offren lämnar över ärendet till myndigheterna. Å andra sidan var Nvidia påstås mer proaktiv och lanserade en cyberattack mot hackare. Tyvärr, om gruppens påstående om att ha en säkerhetskopia är giltigt, kan Nvidias ansträngning ha varit förgäves.

Toms Hardware

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian