Anonymous anfaller ryska webbplatser och har lyckats stjäla data

av | mar 3, 2022 | Anonymous, Nätfrihet

Anonymous har aktiverat sin anonyma armé och anfaller ryska organisationer, myndigheter och företag med full kraft. Samtidigt så försvarar ukrainska hackare det egna landets myndigheter, företag och organisationer. Det digitala kriget som pågår ute på nätet har intensifierats och Ukraina har noterat att attackerna mot viktiga system ökat tiofalt.

Anonymous styrka ligger inte främst i spetskompetens och stora kunskaper utan att den löst sammansatta gruppen kan anfalla brett och kombinera en rad olika typer av attacker. Det ryska försvarsdepartementet har tvingats att stänga ned all trafik som kommer utanför Ryssland. Detta sedan den officiella webbplatsen stängts ned av omfattande DDoS-attacker – överbelastningsattacker. Det är en enkel typ av attack där en webbplats dränks med skräptrafik. Anonymous har även lyckats att hacka ryska tv-kanaler:

Intrång

Anonymous hävdar även att de har lyckats att hacka de ryska Nuclear Institute och kommit över en stor mängd data som just nu översätts för att kunna ta reda på om informationen innehåller något av värde.

Gruppen hävdar även att de har lyckats att ta sig in i den Belarusiska vapentillverkaren Tetraedr datorsystem. Även här har en stor mängd data, bland annat en stor mängd e-post, stulits som nu håller på att översättas. 

Försvar

Samtidigt som Anonymous och andra attackerar ryska intressen så pågår även ett försvar av Ukrainska webbplatser. Ukrainska myndigheter noterar att antalet attacker ökat tiofalt sedan Ukraina anfölls av Ryssland.

Wordfence är ett skydd och säkerhetsfunktion för webbplatser (WordPress) som används av många av de hemsidor vi har ute på nätet. I sitt nät så har Wordfence noterat en snabb, markant ökning av antalet attacker mot Ukrainska webbplatser.

Cyberarmé

Ukraina har värvat ihop en cyberarmé, frivilliga som hjälper styret att attackera ryska intressen och försvara Ukrainska webbplatser.

Från och med måndagen, fem dagar efter att stridsvagnar flyttade in i Ukraina, fungerade fortfarande Internet och annan viktig ukrainsk infrastruktur, den utskjutna ukrainska militären samordnade fortfarande effektivt och Rysslands omtalade desinformationsförmåga misslyckades med att övertyga ukrainarna om att motstånd är meningslöst.
“Vi föreställde oss detta orkestrerade utlösande av våld i cyberrymden, denna balett av attacker som slår Ukraina i vågor, och istället för det har vi ett slagsmål. Och inte ens ett mycket följdriktigt bråk ännu, säger Jason Healey, en före detta anställd inom Vita huset för infrastrukturskydd och underrättelsetjänst som nu är forskare om cyberkonflikter vid Columbia University.

Washington Post

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian