Ransomware-hackarna kommer från Ryssland

av | feb 17, 2022 | Säkerhet

Ryssland har upprepade gånger förnekat att de skyddar ransomware-hackare och att brottslingarna gömmer sig inne i landet. Nu visar en ny undersökning och analys att 74 procent av de pengar som krävs av brottsoffren går till hackare i Ryssland.

Analysen har gjorts av Chainanalysis som studerat hur pengarna flyttas, vilka konton som står som mottagare och var de kriminella finns, fysiskt. Analysen pekar entydigt mot Ryssland och av pengarna så går 74 procent den vägen. I analysen ägs också att en betydande del av de pengar som tvättas, svarta pengar som tvättas till vita, görs via ryska konton.

Tecken

Det finns både tydliga tecken som tecken i koden, för i de program som används för att attackera andra, som leder tillbaka till Ryssland.

  • En del av de program som används för att kryptera och låsa andras filer aktiveras inte om ett tangentbord med kyrilliska tecken används, ett ryskt tangentbord.
  • Diskussioner om programkod, funktioner och liknande förs i ryska forum på the Dark Web.

Sammantaget så pekar spåren tillbaka mot Ryssland eller länder som ingått i det forna Sovjetunionen.

Evil Corp.

Flera av grupperna tros ingå i den konstellation som går under namnet Evil Corp, en grupp hackare och grupper med hackare som ser ut att ha ett visst samarbete. USA har efterlyst flera av gruppens medlemmar och de finns med på listan över USAs mest eftersökta brottslingar. 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian