En bugg i webbläsaren Safari 15 skulle kunna, om den exploateras, samla in information från alla som besöker en hemsida. Safari 15, som används i macOS och iOS/iPadOS (senaste versionerna) kan fås att läcka information med ett enkelt script.

Det är webbläsaren Safari som läcker data på grund av en bugg som inte förhindrar att information får läsas in av, exempelvis en webbplats.

Byt webbläsare

Använder du Safari 15 i macOS så är rekommendationen att byta webbläsare, tillsvidare. Brave rekommenderas. När det gäller iOs och iPadOS är det värre därför att där kan du inte byta webbläsare, inte helt och fullt ut. Det är samma renderingsmotor och samma underliggande teknik oavsett vilken webbläsare du väljer i Apples mobila operativsystem.

Testa

Det finns en testsida där du kan se hur buggar kan exploateras:

This demo showcases information leaks resulting from an IndexedDB same-origin policy violation in WebKit (a browser engine primarily used in Safari, as well as all iOS and iPadOS web browsers). You can test this demo on all affected browsers: Safari 15 on macOS, or any browser on iOS and iPadOS 15.

The demo illustrates how any website can learn a visitor’s recent and current browsing activity (websites visited in different tabs or windows) using this leak. For visitors, logged into Google services, this demo can also leak Google User IDs and profile pictures.

SafariLeaks

Apple har ännu inte kommenterat uppgifterna men räkna med att det kommer en buggfix inom kort.

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian