Wordle har snabbt blivit ett populärt ordspel ute på nätet – och det kan bara spelas ute på nätet därför att spelet är gratis, webbaserat och det finns inga planer på att skapa en app. Trots det så har App Store snabbt översvämmats med kopior – som nu Apple försöker att städa ut och stoppa.

En av kopiorna stal inte bara spelets funktioner, utseende och grafik – Wordle the App av Zach Shakked – utan även namnet Wordle – The App, renommésnyltning i högsta grad för att ge intryck av att hans app är den officiella versionen. Vilket den inte är. Det finns ingen sån app. Skaparen av Wordle, Josh Wardle, som skapade spelet åt sin hustru som en kärleksgåva har deklarerat att det inte kommer någon app, att spelet ska blir gratis och kunna spelas på nätet.

Här är gratisspelet alla pratar om – som nu finns nu på svenska

Kopior

App Store har snabbt fyllts av kopior, som Apple försöker att toppa och städa ut då det är uppenbart att det handlar om kopior

  • “Wordle·” av Candyblocks, gratis
  • “WRDL” av Cole Dennis, gratis
  • “Wordle – Daily Word Games!” av Mediaflex Games, gratis
  • “What Word – Wordle” av Rebecca Skinner vill ha en dollar för att plocka bort annonser
  • ”Wordle the App” av Zach Shakked

Flera av spelen ovan har nu plockats bort men det tillkommer hela tiden nya kopior och flera av de senare spelen kostar allt från 10 till 50 kronor. Wordle – The App begär hela 30 dollar per år i en prenumeration och innan utvecklaren Zach Shakked gjorde om sitt Twitter-konto till ett privat konto så berättade han att spelet laddats ned i stor mängd och att många faktiskt valt att betala de 30 dollarna.

Kopior

Andra utvecklare har inte varit nådiga i sin kritik över de som snabbt kopierat Worlde:

The developer and web community soon caught on — Cabel Sasser, Rebecca Slatkin, Steven Troughton-Smith, Jason Kottke, and Andy Baio all exposed his shameless theft (with screenshots, wisely), and I simply asked him, just to be sure, whether he had Josh Wardle’s permission. Within moments, Shakked took his Twitter account (@zachshakked) private. (He left his rip-off app in the App Store, of course, so as not to interrupt its onward trajectory to the moon.)

It gets better, believe it or not. Literally moments before he realized the entire indie developer community was dunking on him and privatized his Twitter account, this tweet Shakked originally posted back in June surfaced:

I absolutely despise copycats. Shameless copying is so dumb. Take inspiration from others. Why are they doing that? Why is this a good feature for users? How can we build on top of that?

Shameless copy/pasting ideas/features will get you nowhere.

Daring Fireball

 

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x