Så här gör du om du glömt ditt lösenord

av | dec 17, 2021 | Videotips

En dag står du där och det är liksom bara svart i skallen. Du kommer inte ihåg ditt lösenord. Hav förtröstan hjälpen äro nära. Här är Magasin MACKENs tips på hur du kan lösa problemet.

Apple ID

Du kan återställa datorn lösenord med hjälp av ditt Apple ID. Den möjligheten kommer upp, automatiskt, efter att antal inloggningsförsök. Följ instruktioner, ange dina inloggningsuppgifter för ditt Apple ID så kan du skapa ett nytt lösenord och sedan logga in.

 Admin-konto

Jag har tagit för vana att alltid skapa ett ytterligare admin-konto i mina datorer. Ett konto som jag då kan logga in på, om något händer, och som kan användas för att byta lösenord. detta konto har ett långt, krångligt och svårgissat lösenord (naturligtvis).

Lösenordassistenten

Har du FileVault påslaget, den inbyggda krypteringen så finns det en möjlighet att återställa lösenordet med den inbyggda funktionen i macOS. Vänta vid inloggningen tills det dykler upp ett meddelande som säger att du kan starta om i Recovery Mode. Får du inte upp den möjligheten och meddelandet inte visas så har du inte aktiverat File Vault. Har du File Vault påslaget så starta om i Recovery Mode och

Terninalen

Starta om i felsäkert läge, CTRL + R (starta om och håller nere de två tangenterna under omstart).

Under verktyg så finns Terminalprogrammet.

Starta Terminalprogrammet och skriv:

resetpassword

sedan väljer du det konot som du vill återställa lösenordet för.

Därefter kan du ange nytt lösenord för kontot.

Säkerhet

Varje gång som jag går igenom alla de här möjligheterna så brukar frågan om säkerhet komma upp.  Det faktum att det går att återställa ett lösenord på flera olika sätt kan ses som en slags säkerhetsrisk men kom då ihåg att det faktiskt inte är det största problemet. Sitter någon med din dator framför och kan göra allt detta så är det primära problemet att någon sitter med din dator framför sig.

Den som har fysisk access till en iPhone, en iPad eller en dator har alltid övertaget – ur säkerhetssynpunkt.

 

0 kommentarer

blank
Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian