Ransomware-attackerna där offren får viktiga filer krypterade. Låsta usch obrukbara av hackare blir alltmer hänsynslösa och målinriktade skriver Europol i en ny rapport.

Antalet attacker har ökat, markant, och de metoder som nu används är mer hänsynslösa och innefattar inte enbart att kryptera filer. Data stjäls och utpressarna hotar även att offentliggöra information om lösensumman inte betalas. I flera fall så har de kriminella även ringt medier för att tipsa om vilken information som har stulits och det finns även fall de drabbades chefer, anställda och släktingar har ringts upp. Även offers kunder har ringts upp – allt för att öka pressen på drabbade att betala den begärda lösensumman. De alltmer hänsynslösa metoderna tycks också fungera, lkonstaterar Europol, som beräknar att utbetalningarna har ökat med 300 procent mellan åren 2019 och 2020.

Ransomware

En ransomware-attack kan genomföras på flera olika sätt och målet med attacken är att få offret att exekvera ett program som snabbt krypterar alla filer i ett sårbart system. Det kan göras med länkar i e-post, bifogade filer i e-post eller genom att de kriminella lyckas att ta sig in via ett känt säkerhetshål och en vägen starta krypteringen av filer. När väl filerna är krypterade, oläsliga så får offret en uppmaning att betala en summa, ofta i Bitcoin eller någon annan digital valuta för då få en en dekrypteringsnyckel så att filerna kan låsa upp igen. I samband med attackerna stjäls numera även data och Europol konstaterar att de stulna filerna används som extra påtryckningsmedel.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x