Boktipset: Facebook – den nakna sanningen

av | nov 1, 2021 | Boktipset, Nöje

Historien om Facebook är fylld av reträtter och ursäkter. Det är så Facebook ofta agerar och reagerar. Facebook inför en ändring, får en kraftfull rekyl, backar något och ber om ursäkt. Det är även så kriser hanteras och det sista vapnet Facebook tar till för att stilla kritiken och gjuta olja på vågorna är att Mark Zuckerberg går ut och ber om ursäkt.

Facebook är just nu indragna I sin kanske allvarligast kris sedan bolaget grundades 2004. Intern forskning, interna analyser och interna dokument har läckt ut i omgångar till medierna som kunnat avslöja hur den sociala mediajätten valt att inte agera, eller reagera, på egna interna varningar om desinformation, spridandet av hatpropaganda och att Instagram kan vara direkt skadlig för unga tjejers kroppsideal. Den bild som målas upp är ett stort multinationellt bolag som väljer att inte agera, inte ens när de egna utredningarna slår larm, för att inte riskera att påverka bolagets vinster.

Enorma siffror

Facebook beräknas ha nära 2.9 miljarder användare och det är enorma siffror mot bakgrund av att Facebook startades som en enkel skolkatalog för 17 år sedan. Idag är Facebook en plattform som används för att föra samman människor, låta dem kommunicera och dela tankar, åsikter och idéer med varandra. Facebook är också maktfaktor som används för att sprida propaganda, påverka demokratiska val och som blivit en hemvist för politiska, religiösa extremister och terrorister. Facebook har ibland liknats vid ett Frankensteins monster som grundarna och skaparna tappat kontrollen över. En bild som författarna Sheera Frenkel och Cecilia Kang inte alls delar. De menar tvärtom att Mark Zuckerberg med Facebooks operativa chef vid sin sida, Sheryl Sandberg, medvetet och metodiskt byggt, organiserat och strukturerat Facebook till att bli det Facebook är idag – en social mediajätte och pengamaskin.

Intervjuer

Facebook – den nakna sanningen bygger på en lång rad intervjuer med anställda inom Facebook, före detta anställda och med experter och forskare. Sheera Frenkel och Cecilia Kang har gått igenom mängder av läckta dokument, innehåll i interna mötesgrupper inom Facebook, utdrag ur chattar, e-post och annan kommunikation. Underlaget är ett stort, omfattande researcharbete. Enligt författarna handlar det om över tusen intervjutimmar med över fyrahundra personer. I den gruppen intervjuade finns lagstiftare, investerare men även klasskamrater och vänner till nyckelpersoner inom Facebook.

Bilden av Facebook är allt annat än smickrande. Den stärker den bild som andra medier avslöjat på senare tid – ett bolag som inte lyssnar på de gena, interna varningssignalerna och en ledning som inte riktigt ser ellr förstår konsekvenserna av sin tro att alla vill dela med sig av sina liv via deras tjänst. Ett exempel är att Facebook själva upptäckte hur ryska underättelseorganisationer försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016, innan FBI och CIA gjorde samma upptäckt, men Facebook valde att inte agera. Ett annat exempel är den undfallenhet som Facebook länge visade mot Donald Trumps många inlägg som bröt mot Facebooks egna regler och den VIP-lista som finns inom bolaget. En lista på konton som kommer undan även med de mest flagranta övertrampen och regelbrotten.

Algoritmer

När Facebook kritiseras så heter det inte sällan att kritikerna inte förstår hur Facebook fungerar, hur stort och komplext Facebook är och att Facebook inte gör och inte fungerar som kritikerna hävdar. Ofta slås kritiken tillbaka med tekniska argument och diskussioner om algoritmer. Facebook – den nakna sanningen ger en helt annan bild. Det är en bild av ett jätteföretag som har enorma resurser, som kan justera sin algoritmer och som faktiskt mycket väl vet hur verksamheten påverkar samhällsklimatet, debattklimatet och vilka som är skickliga att använda Facebook för att dupera omgivningen. När Facebook införde “Trender” i sitt nyhetsflöde så handlade det inte om algoritmer utan om en stor skara journalister, ofta nyutbildade, som valde ut nyheter som sedan visades i flödet. Nyheter valdes ut – inte utifrån algoritmer utan utifrån Facebooks egna interna regelverk för vad som skulle visas och inte. Urvalet av nyheter fick hård kritik från konservativt håll vilket ledde till att Facebook bjöd in högerpolitiker, och konservativa mediakändisar. Nyhetsflödet ändrades vilket ledde till intern kritik av flera skäl – ett att flera högerextremister medverkat vid mötena. Extremister som var ledande i att sprida desinformation, lögner och falska uppgifter på Facebook.

 

An Ugly Truth: Inside Facebook’s Battle for Domination av Sheera Frenkel och Cecilia Kang
Du hittar boken i Apples iBooks

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: