Kortnummer, pinkoder och lösenord – företag idag har stora mängder information sparade online. Om känsliga uppgifter hamnar i fel händer kan konsekvenserna bli förödande. Med ett ökat användande av digitala tjänster och program kommer ett ökat krav på IT-säkerhet.

Har du någonsin fått ett mail eller sms som ser något märkligt ut? Då kan det vara läge att ana oråd. Phishing, eller nätfiske som det kallas på svenska, är en metod som används av cyberkriminella i syfte att komma åt information denne inte bör ha tillgång till.

En av de vanligaste hackningsmetoderna 

Begreppet nätfiske syftar till att en person fiskar efter information. Avsändaren försöker lura dig genom att utge sig för att vara någon du litar på, ofta ett välkänt företag. Personen kan be dig klicka på en länk eller ladda ned ett dokument. Dessa innehåller skadliga virus som infekterar datorn – och kan göra att dina uppgifter blir åtkomliga.

Denna metod för cyberattacker har vuxit till att bli en av de vanligaste. Siktet är framför allt inställt på myndigheter, organisationer och företag. Bara Helsingborgs stad, till exempel, registrerar 30 miljoner phishing-försök – varje år.

Hur upptäcker man en phishing-attack?

Varför har just nätfiske kommit att bli en metod som används frekvent av cyberkriminella? Svaret är inte särskilt komplicerat: nätfiske är helt enkelt en metod som fungerar. Att mail och sms ser professionella ut samt att avsändaren utger sig för att vara någon annan gör det svårt att veta vad som är en attack och inte. 

Idag finns många säkerhetsprogram som kan upptäcka en attack åt dig. Men för att undvika att en obehörig person kommer åt känsliga uppgifter är det även viktigt att du själv är medveten om varningssignalerna.

Vem är avsändare och mottagare?

Kommer mailet från en avsändare du inte känner igen? Leta upp företagets kontaktuppgifter och fråga om mailet kommer från dem. Även om mailet kommer från en avsändare du tidigare varit i kontakt med är det viktigt att kontrollera mailadressen. Ofta kan adressen innehålla små skillnader från den du vanligtvis använder för att kontakta företaget i fråga.

Se även över vem som är mottagare. Om mailet inleds med ”Bästa kund” eller liknande bör du vara försiktig. Om du är kund hos ett företag vet de sannolikt vad du heter.

Ser mailet konstigt ut?

Se över formuleringar och stavning. Om något känns märkligt kan det bero på att texten behandlats i ett översättningsprogram, vilket indikerar att personen inte kommer från det företag den säger sig göra. Du bör även se över mailets utseende. Om du tidigare varit i kontakt med företaget i fråga kan du jämföra dessa mail, för att se om de skiljer sig åt.

Är det bråttom?

När en cyberkriminiell kontaktar dig framhäver hen ofta att en åtgärd är brådskande. Detta är ett försök att få dig att fatta ett beslut under tidspress, vilket ofta kan resultera i att misstag begås.

Vart leder länken?

Som sagt är det vanligt att du uppmanas att klicka på en länk. Om du håller muspekaren över länken utan att klicka kan du se den exakta länkadressen. Även om adressen är svår att tyda kan den ge en uppfattning huruvida länken är trovärdig eller inte.

Kom ihåg att det alltid är bättre att vara på den säkra sidan. Om din magkänsla säger att något är fel: avstå från att klicka på länkar eller dela med dig av information.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish