blank

Apple har publicerat en egen studie av konsekvenserna av att tillåta det som kallas sideloading, det vill säga att det ska vara tillåtet och gå att installera appar utanför App Store. I studien sägs att Android har 47 gånger mer malware som en följd av just denna funktion.

I debatten runt Apples App Store så finns det de som ställer krav på Apple att öppna upp distributionskanalen, tillåta alternativa butiker och att användare ska kunna ladda ned och installera appar, fritt, utanför App Store.

Over the past four years, Android devices were found to have
15 to 47 times more malware infections than iPhone.

Nearly 6 million attacks per month were detected by a large security firm on its clients’ Android mobile devices.

Det är några av de konstateranden som görs i rapporten där Apple hävdar att installation av appar utanför en kontrollerad miljö snabbt leder till fler hot och sämre säkerhet.

Kriminella

More harmful apps would reach users because it would be easier for cybercriminals to target them – even if sideloading were limited to third-party app stores only. The large amount of malware and resulting security and privacy threats on third-party app stores shows that they do not have sufficient vetting procedures to check for apps containing known malware, apps violating user privacy, copycat apps, apps with illegal or objectionable content, and unsafe apps targeted at children. Users would now be responsible for determining whether sideloaded apps are safe, a very difficult task even for experts. In the rare cases in which a fraudulent or malicious app makes it onto the App Store, Apple can remove it once discovered and block any of its future variants, thereby stopping its spread to other users. If sideloading from third-party app stores were supported, malicious apps would simply migrate to third-party stores and continue to infect consumer devices.

Apple har stöd i sin rapport i uppgifter från oberoende säkerhetsföretag. Det finns en rad tidigare gjorda undersökningar som visar att 95-98 procent av alla skadliga program och appar – malware, som skrivs för mobila plattformar skrivs med Android som måltavla.

Plattform

“We’re trying to do two diametrically opposed things at once: provide an advanced and open platform to developers
while at the same time protect iPhone users from viruses, malware, privacy attacks, etc. This is no easy task.”

Steve Jobs, October 17, 2007

Jämförs Android och iOS som plattformar så har idag Android långt fler allvarliga säkerhetsincidenter, långt fler appar som innehåller malware som kan laddas ned från Googles officiella butik, Google Play. Förklaringen är att Google inte alls har samma noggranna kontroll av appar som Apple har – i kombination med Androids större marknadsandel. Det senare kan dock inte förklara hela den stora skillnaden mellan plattformarna.

Rapporten

Rapporten är naturligtvis Apples sätt att samla sina argument för varför App Store ska behållas och få finnas kvar. Det är en partsinlaga i så måtto men samtidigt så går tillgänglig, oberoende statistik inte att vifta undan fullt lika enkelt. Det är en mycket stor skillnad mellan plattformarna när det kommer till säkerhet – även objektivt sätt.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x