blank

Ransomware-attackerna har ökat med 288 procent hittills i år, skriver NCC Groups Research Intelligence and Fusion Team (RIFT) i en färsk rapport. Det är en sammanställning över antalet attacker där januari till mars har jämförts med april till juni i år.

Ransomware är en speciell typ av attack där viktig information, bilder, dokument och annan data krypteras och görs oläslig. Förövarna skickar sedan ett utpressningshärva till offret och kräver betalt för att skicka över en fil med en nyckel som kan låsa upp filerna, eller ett program med samma funktion. Det är en form av digital utpressning och under våren så rapporterade medierna om flera uppmärksammade händelser.

Värsta ransomware-attacken i Italiens historia har slagit ut alla centrala system i Lazio

Perioder

NCC Groups Research Intelligence and Fusion Team (RIFT) har jämfört två perioder i år – januari till mars och april till juni och konstaterar att i den jämförelsen så har antalet attacker ökat med hela 288 procent. En genomgång av attackerna visar att 22 procent av alla attackerna genomfördes med Conti Ransomware och 17 procent genomfördes med  Avaddon Ransomware.

Ett relativt nytt inslag i den här typen av brottslighet är att data även stjäls i samband med attacken och förutom utpressningsbrev får offren ofta mot med att informationen kommer att läckas och läggas ut publikt på nätet.

USA

Mest drabbade är företag och organisationer i USA där nära hälften av alla attacker rapporteras, 49 procent. Frankrike finns även med i sammanställningen, 7 procent, och Tyskland, 5 procent.

HelpNet Security

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x