blank

Paraplygruppen Anonymous har genomfört en serie attacker på senare tid och den senaste måltavla hostingbolaget Epik kan vara en indikation på att Anonymous inte bara är tillbaka utan det är det gamla Anonymous som är tillbaka.

Anynymous är en löst sammansatt grupp hackare och nätaktivister som agerar i celler där bara ett litet fåtal vet vilka de andra år. Det finns ingen uttalad ledare, inofficiella talespersoner och en mycket löst sammansatt struktur och organisation. Inför det amerikanska presidentvalet 2016 så valde Anonymous förvisso inte sida men inom nätverket dök det upp alltfler positiva uttalande om Donald Trump. Det smalare intrycket var att Anonymous antingen välkomnade det politiska kaos som förväntades vid en eventuell seger för Trump, alternativt att delar av Anonymous var på väg högerut.

Imploderade

Den  grupp som fanns här hemma i Sverige mer eller mindre imploderade och det sista  livstecknet innan gruppen spaghetti ut att ha oupplöstas var en serie förvirrade inlägg om CIA, chemtrails och allehanda märkliga konspirationsteorier. Sedan drygt ett år tillbaka så Anonymous återigen aktiva och har attackerat bland annat polisen efter mordet på George Floyd och andra delar av gruppen har engagerat sig i Wikileaks och Julian Assange.

Anonymous är inte helt lätta att placera in på en höger-vänster skala. Anarkastiska med en tydlig riktning mot yttranderätt och frihet från statens inblandning skulle peka åt traditionella republikanska åsikter men samtidigt så har Anonymous också gett sig på det republikanska partiet och andra högergrupper.

Nu ser det i vart fall ut som att producerandet av märkliga videor har ersatts av hacktvism.