blank

Har Apples nya M1-modeller ett problem med överdriven skrivning till SSD-diskar?
Sannolikt inte konstaterar nu även Max Tech (Youtube) som också grävt lite mer i uppgifterna.

De första rapporterna kom i februari i år – Appels nya M1-modeller har ett problem med överdriven skrivning till SSD-diskarna. det handlade om att SSD-diskarna använts 1-10 procent mer än vad som borde vara normalt.

Rapporter om överdrivet läsande och skrivande till SSD i M1-modellerna

Grävde

I mars I år grävde jag själv lite djupare och gjorde några enkla tester som pekade på motsatsen, eller på att det kunde vara ett mjukvaru-problem och inget problem med Apple Silicon eller M1-datorerna. Min slutsats var:

Slutsatsen är därför att det inte går att avfärda problemet därför att antalet testade datorer är för få men om det är en slutsats så torde du kunna vända på resonemanget och dra slutsatsen att vi inte heller vet om detta är ett problem därför att antalet rapporter är för få, antalet testade datorer är för få.

Släng sedan in att det faktiskt också kan finnas ett problem med SSDReporter som ger falska positiva resultat, eller falska negativa resultat så gör det hela bilden ännu lite mer osäker och rent av förvirrad.

Finns det ett problem med SSD-diskar och Apples M1-modeller?

YouTube

I mars gick även även Max Tech, Youtube, igenom rapporterna och grävde lite djupare i vad som kunde orsaka problemen. Hans slutsats – det finns inget generellt problem, det orsakas med stor sannolikhet av mjukvara, kanske Rosetta2, och det finns ingen anledning att tro att det skulle vara ett utbrett problem eller att det finns anledning till att inte köpa en M1-dator.

Nya tester

Inför den här texten så gjorde jag om de tester jag gjorde i mars i år, på min egen Mac mini M1, och jag kan konstatera att den inte uppvisar några som helst tecken på ett begynnande SSD-problem eller överdrivet skrivande till disken. Jag får ut i stort sett samma värden som för en dryg månad sedan och när jag testar andra Mac-datorer (samma som tidigare) så är resultatet detsamma – ingen uppvisar överdrivet skrivande till SSD-disken.

Följande kan konstateras:

  • Antalet rapporter är få
  • Det har inte tillkommit några fler rapporter sedan februari i år – problemet ser inte ut att ha förvärrats i vart fall
  • Användare som slagit av vissa program har märkt att skrivningarna minskat dramatiskt vilket pekar mot en bugg i mjukvaran
  • Det finns rapporter från Intel-användare och M1-användare

Utifrån ett så litet antal rapporter skulle jag inte våga dra några slutsatser alls – ingen annan än att tills motsatsen bevisats så är det min tro att det inte finns något problem.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x