blank

I slutet av september i år polisanmälde Psykoterapicentret Vastaamo ett intrång i sitt datasystem där en stor mängd patientuppgifter stals. Uppgifter som nu säljs via Darknet och som lett till utpressningsbrev till drabbade.

Uppgifterna som stulits tillhör patienter som sökt hjälp vid centret, psykiatrisk hjälp.

– Det handlar om ett exceptionellt dataintrång i finländska mått mätt eftersom uppgifterna som läckts ut på nätet är känsliga, säger utredningsledaren kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

Tiotusentals

Enligt finska Yle.fi så handlar det om tiotusentals som kan ha drabbats av intrånget.

– Vi är tacksamma över hur olika aktörer i samhället har hjälpt polisen. Det är speciellt fint att medborgare uppmanar varandra att inte sprida vidare det läckta materialet på sociala medier. Att sprida information av det här slaget uppfyller kriterierna för brott, säger Leponen.

Uppgifterna har sedan spridits på Darknet, sålts och skickats vidare vilket resulterat i att många patienter har fått utpressningsbrev där avsändarna hotar med att offentliggöra uppgifterna.

Länkar

Polisen: Tiotusentals berörs av dataintrånget på Vastaamo – utredningsledaren: ”Exceptionellt dataintrång”

Vastaamo utsattes sannolikt för två dataintrång


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här