blank

Vår digitala tillvaro har lett till fantastiska framsteg men det finns en baksida – beroende, kartläggning och ett enormt insamlande av data – dina och mina personliga uppgifter.

The Social Dilemma, en ny dokumentär på Netflix, tar upp vår uppkopplade tillvaro, baksidorna och serien gör det utifrån en rad intervjuer med personer som varit med om att bygga funktioner hos Google, Facebook, Microsoft, Apple, Amazon och andra stor teknikbolag. Grundfrågan handlar om det finns en moralisk och etisk kompass hos de som utvecklar och designar funktioner, appar, program och tjänster.

Påverkas

Hur påverkas vi av alla de sociala nätverken, gilla-knappar, svepa höger eller vänster och postningar och publiceringar?

Ett exempel – datingappar håller noga reda på vad du tittar på, när du gör det och hur länge du tittar på en bild eller en profil. Genom att noga samla in den informationen så kan tjänsten se (exempelvis) att du tittar på profiler en sen lördagskväll. Av det kan en rad slutsatser dras men den viktigaste – du känner dig ensam sent på lördagskvällar.

Av det kan gissningar göras – du har varit ute och festat, kommit hem, ensam och du känner dig ensam. Genom att bara hålla reda på när och hur du använder en app så kan tjänsten veta när du känner dig ensam.

Styra

Design handlar, om allt skalas av, om att styra användaren – på gott och ont. Det kan vara något så enkelt som att jag vill visa dig en nyhet. Jag lägger den i topp, med en bra bild, en snärtig rubrik så att du ser den. Rätt oskyldig design. Jag kan också vilja styra dig, se till att du hittar en meny, också oskyldigt. Jag också vilja se till att du inte ska lämna tjänsten, att du ska fortsätta att titta. Netflix gör det genom att kapa bort både intro och eftertexterna. När du sett ett program till slut kommer valet att titta vidare snabbt upp. Facebook, Twitter och andra Göran det med notiser som berättar att någon annan postat något, gillat ditt inlägg eller din bild.

Data

De sociala nätverken har idag mer data om sina användare än någonsin tidigare. Det finns, historiskt, ingenting att jämföra med. De använder de här enorma mängderna information för att skicka reklam för saker som de tror att vi är intresserade av. Google visar inte sökresultat utifrån vad vi sökt på. Google visar sökresultat utefter vad du är intresserad av. Dina sökningar är en spegel av dig – inte sökningar efter information.

Det är det som är bubblan – filterbubblan. Din bubbla ser inte ut som min bubbla. Vi har alla vår egen bubbla. Det är The Sociala Dilemma.

Netflix – The Social Dilemma


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x