blank

Den 15 september startar Disney+ sin streamingtjänst i Sverige – alltså nu på tisdag. en streamingtjänst som innehåller stora delar av Disneys utbud tillsammans med National Geographic, Pixar, Star Wars och Marvel.

Det är en mediajätte med en gigantisk katalog som nu startar sin tjänst i fler länder och Disney går ut med ett pris som sätter press på konkurrenterna, NetFlix, HBO med flera. Tecknar du dig för ett abonnemang senast den 14 september så kostar ett helårsabonnemang 590 kronor. Det är lite drygt 50 kronor i månaden.

Star Wars

Disney äger rättigheterna till hela Star Wars-katalogen – och det inkluderar den nya tv-serien the Mandalorian som kommer med en andra säsong i slutet av oktober. Serien utspelar sig fem år efter filmen “Jedins Återkomst” och handlar om en prisjägares äventyr i jakten på efterlysta.

Klassiker

Du kommer även hitta Disneys alla klassiker (nästan) på tjänsten vilket sannolikt kommer att locka många barnfamiljer. Ingen annan streamingtjänst kommer ens i närheten av Disneys utbud för barn och så var det priset som sagt – betala ett år direkt i förväg och du betalar under 50-lappen per månad.

Räkna inte med att Disneys utbud kommer att finnas på andra tjänster, inte om Disney gör som i andra länder. Vartefter avtal förfaller så plockar Disney tillbaka sina filmer, tv-serie och tv-program och lanserar dem på Disney+. Det kan göra det tufft för CMore, Viasat och andra som i första hand sänder andras material och som inte producerar några större mängder själva.

Misstag

Disneys misstag i sammanhanget kan vara att det tagit tid att rulla ut tjänsten. Flera av de filmer och tv-serie som Disney streamat via Disney+ har toppat listorna över det som piratkopierats mest. The Mandalorian toppade priratlistorna i flera månader vartefter avsnitten lades ut på Disney+.

Brett utbud

Disney+ är mer än Disney därför att Disney idag äger en lång varumärken, sändningsrättigheter och dessutom har en stor produktion av filmer, tv-serier och tv-program.

Jim Hensons Mupparna finns på tjänsten gör att ta ett exempel. Disney äger också rättigheterna till Nalle Puh och hela Marvels katalog.

Här finns The Simpsons, hela Pixars utbud av tecknade- animerade filmer och så Mulan – Disneys storfilm som skulle ha gått upp på biograferna men som släppts på streamingtjänster men då får du betala extra.

Reklam

Den här texten kan se ut som en massa reklam för den nya tjänsten, och det är den säkert delvis också, men faktum är att på tisdag så landar en av de största mediajättarna med hela sitt utbud och det är ungefär lika stort som när Netflix drog igång sin streamingtjänst. Det återstår att se vilken påverkan Disney+ kan ha på utbud och priser framöver. Vi lär också få se vad konkurrenterna har för planer för att matcha Disney+.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x