blank

En kinesisk databas med närmare 2.4 miljoner användare och 3.5 miljoner företag har läckt ut på nätet. Databasen har sammanställts av ett kinesiskt företag och avsikten har sannolikt varit att sälja informationen till den kinesiska militären.

Databasen läcktes till Christopher Balding vid Fulbrightuniversitetet i Vietnam i våras, för cirka ett halvår sedan. Baldin har sedan lämnat över uppgifterna till säkerhetsföretaget Internet 2.0 för att uppgifterna ska kunna sammanställas och kontrolleras. I databasen finns drygt 1000 svenskar med. Det är politiker, bland andra finansminister Magdalena Andersson (S), näringsminister Ibrahim Baylan (S) och EU-minister Hans Dahlgren (S). Här finns företagsledare, näringslivstoppar med tillsammans med politiker i andra partier och utanför regeringen – Nyamko Sabuni (L), Sara Skyttedal (KD) och Hanif Bali (M) finns med i databasen.

– Det kinesiska bolaget har främst samlat in material om personer med militära kopplingar och personer med politiskt inflytande samt om deras familjer, säger David Robinson till SvD.

Tydliga kopplingar

Databasen och läckan har fått stor uppmärksamhet då den visar hur kinesiska företag arbetar och hur kinesiska företag samlar in data för att sälja till militären. Det finns tydliga kopplingar mellan kinesiska företag och den kinesiska diktaturen.

A database of 2.4 million people, including more than 35,000 Australians, has been leaked from the Shenzhen company Zhenhua Data which is believed to be used by China’s intelligence service, the Ministry of State Security.

Zhenhua has the People’s Liberation Army and the Chinese Communist Party among its main clients.

ABC News Australien

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x