blank

Niantic avslöjar aldrig vilka oddsen är för att hitta olika Pokémon eller hitta dem som Shiny Pokémons men det finns digitala mötesplatser ute på nätet som gör det och nu avslöjas vilka direkt usel odds det är för att hitta vissa Pokémons. Kritiken växer nu mot Niantic som har fått ett problem med “Loot Boxes” på halsen.

Inför Drakveckan nyligen så annonserade Niantic ut att Deino skulle finnas med i 7 kilometers ägg. Det lockades också med att om du hade tur så skulle du kunna fånga en Shiny Deino. Det Niantic inte berättade var att oddsen var rekordlåga. Kom då ihåg att oddsen för att få en Deino i ägg var rekordlåga vilket betyder att oddsen för att fånga en Shiny Deino var ännu lägre.

Det här har alltfler spelare nu börjat att tröttna på och de liknar Niantics event vid “Loot Boxes” som är att likna vid ett lotteri som du betalar för. Nu kommer även krav på att Niantic ska redovisa oddsen för olika event.

Aldrig att ske

Det senare kommer med sannolikt aldrig att ske. Hela den bärande affärsidén med Pokémon GO går ut på att locka oss att spela så ofta som det går och även så länge som det går därför att det i förlängningen innebär att vi kommer att köpa fler Raid Pass, Inkubatorer och alla andra saker som säljs i den interna butiken. Niantic kommer exempelvis att göra om spelarnas möjligheter att tjäna Coins framöver och det är ett led i Niantics försök att få fast oss längre tid i spelet. Du kommer inte att kunna hålla ett gym i åtta timmar och tjäna 50 Coins per dag längre. Gränsen sätts vid 30 Coins efter sex timmar. Resten, 20 Coins måste du tjäna på att göra annat = göra mer i spelet.

Spelarnas ilska nu sätter också fingret på Niantics akilleshäl – oförmågan eller oviljan att kommunicera med de som årligen betalar runt en miljard för att spela Pokémon GO – en miljard dollar ska tilläggas. Niantic har ingen digital närvaro förutom sina egna kanaler, hemsidor och bloggar. Kommunicerar Niantic så är det envägs-kommunikation där Niantic berättar vad de tänker göra framöver.

Lyssna

Det finns bara ett sätt att få Niantic att lyssna och det är att straffa dem där det svider mest – i plånboken. Det kommer inte heller att hända därför att Niantic skickligt utnyttjar, exploaterar, vår vilja att samla och jaga efter allt bättre saker i spelet. Människan har alltid varit samlare och kan du hålla upp en Shiny Deino framför oss så kommer vi att springa runt och försöka att fånga den. Det här vet Niantic och de vet också att de som skäller mest är i minoritet och det finns inga skäl till att tro på en mer omfattande bojkott eller att spelarna skulle sluta att köpa saker.

Det betyder inte att de spelare som protesterar nu har fel, inte alls. Tvärtom hade det varit ärligt, rakt och transparent att visa oddsen innan ett event men det slår direkt mot – just det, Niantics plånbok. Så det kommer sannolikt inte heller att ske. Däremot såg kanske vi spelare måste tänka om och sluta att mäta allt utefter hur många Shiny Pokémon vi fått ihop.

Jag har sagt/skrivit det förr:

Pokémon GO: Sluta att mäta event utifrån hur många Shiny Pokémons du fått tag på


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här