blank

En Skills Challenge där alla tre stegen ser identiska ut. Du ska bara fånga fler och fler Pokémons. I sista steget handlar det om flera hundra Pokémons. Skicklighet? Nej, ett spel för de som har obegränsade med tid. Team Rocket kommer tillbaka och det lär vara dags att vaska om bland alla de Pokémons och alla förutsättningar som ska vara uppfyllda för att kunna besegra ledarna. Driver ni med oss Niantic?

Jag brukar undanhålla mig från att gnälla på spel. Det är ju bara att spela något annat, ingen tvingar mig att spela Pokémon GO, men ändå. Ett spel som du har hängt med i fyra år lägger du inte bara åt sidan. Ett spel där du samlat ihop det mesta av det bästa och som lagt ned tid och massor av pengar på överger du inte bara. Sedan som svar på frågan i rubriken – nej, jag tror inte att Niantic driver med oss men flera av de inslag som vi sett i spelet på senare tid tycks gå ut på att öka Niantics intäkter i första hand. Vi ska lockas att spela mer, lägga ned mer pengar på spelet och de som har obegränsat med tid premieras. Vi andra som har ett jobb, familj och som ska ta hand om en massa andra saker hinner inte ens att slutföra de uppgifter som finns med i spelet men Niantic har naturligtvis en lösning – köp en biljett så får du vara med ändå.

Rättvist?

På något sätt är det kanske det. De som lägger ned massor med tid, som kan spela hela dagarna premieras. Vi andra får köpa oss ett deltagande.

Go Fest

Den stora globala Go Fest 2020 kostar 180 kronor, per dag. det blir 360 kronor för att spela i två dagar, en helg. Det är också frivilligt. Du tvingas inte att spela men kom då ihåg att Pokémon GO drar in runt 23 miljoner dollar, i veckan. Vi lägger mycket pengar på spelet redan som det är och ska en familj på tre spela GO Fest så kostar det en dryg tusenlapp.

Det är också frivilligt och jag kommer inte att betala 400 kronor för en helgs spelande.

För att vara konkret så har jag plockat ut tre exempel på nya inslag i spelet som jag menar visar på att Niantic styr åt fel håll. Ett håll där du måste lägga ned massor med pengar och massor med tid och där ska vi kalla oss vanliga spelare inte kommer att kunna hänga med längre.

Team Rocket

Hela idén med Team Rocket intresserar mig inte det minsta. Jag har kvar gamla uppgifter kopplade till att utmana och duellera med ledarna sedan länge, mycket länge och jag går bara förbi Pokéstops med “grunts” och ledarna. Nyligen uppdaterade jag guiderna för de tre ledarna och den högste ledaren Giovanni. Det är en diger mängd information som du måste hålla reda på för att kunna besegra kvartetten. Du ska hålla reda på vilka Pokémons du ställs inför, vilka “moves” de har och det är en massa data som du ska hålla reda på om du överhuvudtaget ska ha en chans att vinna en duell. Det handlar om en 20-30 olika kriterier som dessutom ändras då och då vilket gör det svårt att hålla reda på vad du ska sätta in och när.

Duellerna med ledarna skiljer sig markant från alla andra inslag i spelet i svårighetsgrad.

Jag vet att svårighetsgraden är knuten till vilken nivå du är på som spelare och det är alldeles utmärkt men ett spel som irriterar, som får mig att sucka djupt och ibland bli riktigt förbannad är inget nöje. Ett spel där saker blir för svårt och som kräver att jag spelar i flera timmar varje dag är ett spel som inte passar för de allra flesta. När du sedan lyckats att besegra tre ledare och den högste själv så får du möjlighet att fånga en Legendary Pokémon, utan stjärnor.

Eventen

Event där alla uppgifter är likadana – du ska bara fånga mer av allt, göra av med mer bollar och sedan få köpa och betala för mer bollar. Belöningarna är också magra, minst sagt. Efter att ha fångar 50 Pokémons, skickat iväg 50 Pokémons, fixat en massa svåra kast så får du en möjlighet att fånga en Pikachu som flyger med ballonger – en Pikachu som visar sig vara enstjärnig.

En Pikachu som du säkert fångar i massor redan eftersom den fotobombat och funnits ute i det vilda.

De här eventen ska leda upp till en digital, global stor Go Fest som alltså kostar nästan 400 kronor för att få spela en helg. Du behöver inte betala utan du kan spela vissa delar av GO Fest gratis. Dryga tusenkappen på en familj på tre, ännu mer om du spelar med två eller tre barn. Nej, det är inte okej Niantic.

Spela mer

Niantic vill naturligtvis att vi ska spela mer, spela längre perioder och att vi ska lägga ned mer pengar på spelet. Jag är inte naiv utan inser att Niantic måste tjäna pengar, för de stora intäkterna till trots – Pokémons GO är ett stort, globalt spel som kräver en mycket komplex och dyr plattform. Underhåll, uppdateringar och alla de servrar och funktioner som krävs – Pokémons GO är en kassako och det kostar också enorma summor att hålla igång spelet.

Pokémon GO startade som ett spel för samlare. Under lång tid gick spelet ut på att gå och samla olika Pokémons. Nu finns det dueller, globala dueller med en topplista. Du har en helt egen, svår del, med Team Rocket. Du har events, globala fester, ägg, uppgifter och Pokémon GO är idag ett stort spel jämfört med det som lanserades 2016.

Jag vet inte vilka planer Niantic har med spelet men för mig är det uppenbart att strategin är att locka spelarna att spela mer, mycket, mycket mer. Det handlar inte bara om pengar utan om tid. Du måste lägga ned åtskilligt med tid om du ska hänga med. Måste är en sanning med modifikation. Du måste naturligtvis inte spela flera timmar varje dag. Du måste ingenting, egentligen. Det står dig helt fritt att göra något annat.

Gnällig

Är jag bara gnällig därför att spelet utvecklas åt ett håll som inte jag gillar?

Kanske men jag pratar också med andra spelare och utan att göra minst anspråk på att tala för andra spelare så tycker jag mig märka att missnöjet ökar. Speciellt bland de spelare som varit med ett tag. Pokémon GO kräver alltmer vartefter det utvecklas.

För min del, mitt sätt att spela så är det fel väg. Jag har massor av annat att göra, en del som jag måste göra, en del som jag väljer att göra. Jag har helt enkelt tid att spela och därför väljer jag också bort Pokémon GO, allt oftare. Sedan, att lägga nära 800 kronor för att spela med barnbarnet en helg – det finns inte på kartan. Det finns massor av annat som vi kan hitta på som ger mer.

Det här är fel väg Niantic!

Så vad tycker du som spelar? Är jag helt fel ute, har jag fel?

Kort sagt – vad tycker du?

Kommentera här på Magasin MACKEN nedan. Jag är nyfiken på att få höra vad andra tycker.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

5 1 rösta
Article Rating