blank

Det var ett tag sedan sist men nu är det dags att tömma Mackens frågelåda och svara på besökarnas frågor.

Here we go!

Backup lokalt eller i iCloud?

Smaksak, båda sätten har fördelar och nackdelar. Lokal lagring av en säkerhetskopia gör att det går snabbare att återställa en iPhone eller en iPad. Dock kan det vara svårt att få det att fungera helt automatiskt. Jag har köpt lite extra utrymme i iCloud och säkerhetskopierar min iPhone och min iPad mot Apples moln, iCloud. Det tar lite mer tid att återställa men det görs så sällan så det kan jag leva med.

Jag kör automatiska säkerhetskopior till iCloud och jag gör automatiska säkerhetskopior med iMazing.

Behöver jag köpa Microsofts Office-paket?

Nej, du får numera med iWorks-paketet, Apples motsvarighet och det klarar du dig galant med. Undantaget är om du jobbar med avancerade Excelkalkyler. Då kan du behöva Excel. Du kan spara filer till Microsofts format om du vill och du kan läsa in Microsofts filformat så det fungerar utmärkt. Ska ett dokument se ut exakt som du har det på din skärm, om du skickar iväg det, så fungerar alltid PDF-formatet.

Använder du ett antivirus program?

Nej, jag har inget antivirusprogram installerat utan litar på registrerade utvecklare och på Mac App Store. Jag har Little Snitch som håller koll på inkommande och utgående trafik.

Hur gör du säkerhetskopior?

Time Machine på kontoret och Time Machine hemma – via Time Capsule. Allt sköts automatiskt. När det gäller iPhone och iPad så görs de via iCloud.

Bra, billiga bildredigeringsprogram?

Svaret är enkelt – Pixelmator. Det finns för alla dina enheter, dator, iPhone och iPad och det har alla de funktioner du kan behöva.

Vad blir din nästa Apple-pryl?

En ny iPhone, en ny Apple Watch och sedan kommer jag sannolikt att köpa en iPad Pro, det nya tangentbordet och en Apple Pencil.

Ska jag köpa Apple Care till mina prylar?

Jag har som regel att köpa Apple Care för alla mobila prylar och överhuvudtaget prylar som jag är beroende av.

Du tycker inte att priserna är för höga på Apples prylar?

Jag har inte tyckt det men mot bakgrund av alla problem med macOS Catalina ich ett småstruligt iOS 13 så harMmac och Apple tappat i värde. det är fortfarande en avsevärt mycket bättre plattform än Android och Windows men Apples plattform är inte lika prisvärd som tidigare. Nu kommer positiva signaler gällande Big Sur och iOS 14 så det rättar förhoppnings till sig.

Under förutsättning att mjukvaran, plattformen fungerar, så är priserna inte för höga, inte med hänsyn taget till att en Mac-dator håller 2, 3, kanske 4 år längre tid än en Windows-dator. Då menar jag inte bara tekniskt utan att du kan jobba med den. iPhone 11 Pro Max är förvisso en riktigt dyr telefon men så är det också marknadens absolut bästa telefon med en kamera som gjort att jag redan tjänat in kostnaden. Jag har kunnat ta bilder för kunders räkning, snabbt, smidigt och enkelt utan att behöva åka till kontoret och plocka med mig min Nikon systemkamera.

Hur mycket jobbar du med Macken?

Ett par timmar varje morgon, tidig morgon, innan jag sker till kontoret och sedan då jag kommer hem. Det blir en del timmar, varje dag.

Kan jag köpa Mackens tema?

Nej, det är designat av mig, byggt från grunden och det är inte till salu.

Vilken typ av underhåll gör du på/i dina Mac:ar?

Rätt lite. Jag startar om dem varje måndagsmorgonen, kör CleanMyMac då och då och OnyX om något inte fungerar.

Har Apple kontaktat dig någon gång för något du skrivit på Macken?

Aldrig. Däremot så får jag Apples pressutskick och pressmeddelanden.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här