blank

Greyhound är historien om kapten Krause, amerikansk marinkapten som får uppdraget att skydda 37 fartyg, i konvoj, mot attacker från tyska ubåtar.

Filmen, vars manus skrivits av Tom Hanks, bygger på “The Good Shepherd” av C S Forester. Filmen skulle egentligen ha gått upp på biograferna men så kom ett virus emellan och i en budgivning så köpet Apple rätten till att visa Greyhound.

Hanks

Tom Hanks är Tom Hanks och han gör inga dåliga skådespelarinsatser och med en inramning av ett till synes oändligt hav med en fiende som inte syns och mitt i ett världskrig så finns det dramatik så det räcker och blir över. Platsen är NordAtlanten där de tyska ubåtarna, Wolf Packs, anfaller de allierades fartyg. Skyddet är jagare som försöker att hitta ubåtarna innan fienden kan slå till. Det är en katt-och-råtta lek där råttan, ubåtarna, har de bättre oddsen. Det är också en berättelse om stenhård beslutsamhet och uthållighet vilket krävs för att jaga ubåtar. Det är en jakt där erfarenhet står man mot man, kapten mot kapten.

Greyhound är en spännande, dramatisk och mycket välspelad film. Tom Hanks har en skara duktiga skådespelare runt sig där Michael Benz kanske är den de flesta av oss känner igen.

Greyhound är också en tät, bitvis intensiv film, precis som jakten på ubåtar är. Stor dramatik följs av utdragen, närmast plågsam väntan på att försöka se och höra var ubåten tar vägen och hur den kommer att anfalla nästa gång. För anfallet kommer, oftast nattetid, och det är en grupp med ubåtar, en vargflock, jagarna ställs mot.

Allvar

Apple uppges ha betalat runt 100 miljoner dollar för filmen som lär ha kostat runt 70 miljoner dollar att spela in. Det är ett tydligt bevis på att Apple menar allvar med sin tv-satsning. 100 miljoner dollar för en enda film är tillräckligt för skaka om HBO, Netflix och de övriga som uppges ha varit med i dragkampen om Greyhound. Apple må sakna en tilltagen katalog med filmer men Apple har också ett stadigt ökande antal filmer, dokumentärer som inte bara har bredd utan också som håller osedvanligt hög kvalitet.

Köpet av Greyhound är en signal till resten av tv-världen att Apple menar allvar – som film betraktat så är det en av de bästa filmerna du kan se just nu.

Greyhound – AppleTV+


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här