blank

Behöver jag ett antivirusprogram för min Mac?

Det är den vanligaste frågan jag får och svaret är inte helt enkelt eller okomplicerat men jag gör ett försök.

Låt oss börja med att jämföra Windows och Mac.

Det finns inga datavirus för macOS men det betyder inte att en Mac är immun eller att det inte finns destruktiva, farliga program för Mac. Det är en rent teknisk term. Det finns inte program som kan sprida sig mellan sårbara datorer men det finns trojaner och andra typer av malware. Du kan alltså drabbas av ett skadligt program för att uttrycka det rakt och enkelt.

Det finns däremot inte på långa vägar lika många skadliga program för Mac som det finns skadliga program för Windows och Android. Den vanligaste skadliga programtypen för Mac är program som kapar din webbläsare. Som skickar på dig annonser och som styr dina sökningar till helt andra sökmotorer än de du brukar använda. De är mer irriterande än skadliga och de är relativt enkla att stöda ut.

Det finns trojaner, program som utger sig för att göra en sak men som i själva verket gör något annat. De är skadliga och de gör ofta skada, stor skada. Det kan vara allt från program som raderar dina filer till program som krypterar dem och som sedan vill ha en lösensumma för att låsa upp dem – ransomware.

Inbyggt skydd

Det finns ett inbyggt skydd i macOS som stoppar installation av skadliga program men det är inte hundraprocentigt eller heltäckande. Det aktiveras av Apple och det används när det finns en risk för att ett farligt program börjar att spridas.

Så över till frågan om du behöver ett antivirus-program eller inte.

Även om antalet skadliga program för macOS blivit fler så har inte situationen förändrats dramatiskt. Hoten är fler men samtidigt så har skyddet runt macOS också förstärkts. För egen del så har jag inget antivirusprogram installerat i mina Mac:ar. Däremot så har jag ett komplement till den inbyggda brandväggen installerat – Little Snitch. Det är ett program som håller koll på trafiken till och från mina datorer. Skadliga program brukar nämligen ”ringa hem”. De tar kontakt med en server ute på nätet, antingen för att hämta med kod eller för att lämna information om att en dator infekterats. Den trafiken avslöjar ett skadligt program och då slår Little Snitch larm.

Kombination

Little Snitch i kombination med försiktighet och kontroll av vilka program jag installerar räcker. Med det sagt – vill du installera att antivirus-program så är det ditt val. Min bedömning är att jag inte behöver ett säkerhetsprogram eller ett antivirus-program. Sunt förnuft, viss försiktighet och Little Snitch räcker och de gånger jag kontrollerat mina datorer så har det aldrig funnits något i dem som inte borde finnas där.

I grunden handlar det om exponering. Installerar du en massa program i din Mac, har den med dig ute på fältet och använder den uppkopplad på mängder av öppna nät så exponerar du dig mer än jag som nästan aldrig kopplar upp mig på publika nät, även om jag rör mig mycket. Jag surfar via min iPhone, som skyddas med VPN, och använder inte hotellnät, nät på fikaställen eller andra öppna nät. Det handlar om exponering. Ju mindre du syns, exponerar dig desto mindre är risken.

Noga

Jag är som sagt noga med vad jag installerar i mina datorer. I första hand bara program från Mac App Store och i andra hand från godkända, licensierade utvecklare, bara i undantagsfall så installerar jag program utanför den kretsen och då vet jag vem utvecklaren är. Sedan testar jag inte en massa program. Jag installerar inte en massa olika program i mina datorer utan har en mindre samling program som jag använder i jobbet.

Jag klickar heller aldrig på länkar i epost om jag inte garanterat vet vem avsändaren är.

Mina regle

Så, några enkla regler i kombination med ett program som håller koll på trafiken till och från mina datorer är det jag använder för att se till att mina datorer inte får in något som inte ska finnas där.

  • Håll koll på vad du installerar
  • Klicka inte på okända länkar
  • Installera bara program från Mac App Store eller från godkända, licensierade utvecklare

Vill du sedan komplettera med ett antivirus-program så är det ditt val. Min bedömning är att det inte behövs och jag vill inte ha program rullandes i mina datorer i onödan. De tar kraft och resurser, i onödan. Däremot ser jag inget större problem i om du gör ett annat val.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här