Den kinesiska jätten Huawei ligger långt framme när det gäller 5G-tekniken. Huawei är också ett bolag med kopplingar till den kinesiska militären och den kinesiska diktaturen. Därför är många västländer mer än skeptiska till Huawei.

Donald Trump har blockerat det kinesiska företagets expansion med en presidentorder. Huawei får inte köpas in, installeras eller användas av amerikanska myndigheter. Huawei är bannlysta i USA, Australien, Japan och flera andra länder. Det i sin tur innebär att Huawei idag inte kan erbjuda någon av sina flaggskeppsmodeller med mjukvara från Google, sökjättens appar. Det spelar mindre roll för Huawei i hemlandet men hälften av alla Huaweis telefoner säljs utomlands och utan Google Play och andra av Googles appar så Huawei att hamna i bakvattnet.

Produkter

Mobiltelefoner är dock bara en av Huaweis många produkter. Just nu står striden om 5G-tekniken där Huawei vill bygga ut hela resten av världens framtida telefonnät vilket skulle kunna ge det kinesiska företaget kontroll över enorma mängder kommunikation. Till de anklagelserna kommer ett dåligt rykte när det gäller immaterialrätt. Huawei har anklagats för att ha stulit patent, ritningar och även delar till avancerade robotar.

Huawei tillbakavisar alla anklagelser om industrispionage. Den kinesiska jätten exporterar också det som kalls “säkra städer” vilket är enorma övervakningssystem där stora mängder kameror spelar in och kartlägger alla rörelser. Allt lagras i databaser med bland ansikten så att enskilda kan kännas igen.

Här finns ett högst påtagligt problem med den nya lagstiftning som antogs i Kina 2017 där den kinesiska staten och militären kan kräva in data från kinesiska företag, även från Huawei. Kinas kommunistparti, diktaturen, kan kräva in den information de anser sig behöva.

SVTPlay – Vem är rädd för Huawei? 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x