blank

Snowpiercer är ett tåg, ett långt tåg som likt en modern Noas ark är mänsklighetens sista hopp. Här finns förstaklass-passagerarna som har allt från förstklassig mat till en nattklubb ned till de som åker i släpet och som får det som blir över.

Det är ett klass-samhälle i miniatyr och högst upp finns Melanie Cavill som spelas av Jennifer Connelly. Utanför tågfönstren är det nästan 200 gradera kallt sedan forskare misslyckats med att försöka att återställa den globala uppvärmningen. Tåget går runt hela jorden, varv efter varv, år efter år.

Katastrofen

Det är science-fiction efter katastrofen, i en sluten miljö, Noas ark i modern tappning. Det är ingen science-fiction med specialeffekter, vi får knappt göra det alla tågresenärer alltid gör – titta ut, utanför fönstret men det är klart att efter 5-6 år med att åka runt runt så kanske isvärlden utanför inte är så intressant längre. Naturligtvis inträffar smärre katastrofer. Något måste ändå hända för att ställa saker och ting på sin spets. Här finns det flera parallella trådar utan att det blir rörigt. Det är inte så många karaktärer att hålla reda på, på ett tåg.

 

Jennifer Connelly är sval, distanserad, professionell så länge som hon har arbetskostymen på sig. Hon är bara något lite mindre sval när hon hoppar i träningsoverallen. Tolka nu inte detta som kritik. Det är förmodligen rollen som ska spelas sådan. Daveed Diggs spelar Andre Layton, en p0lis som p+löo0ckas upp från släpvagnen för att utreda mord längre fram i tåget. Jodå, Noas ark tar sig snart formen av “Mordet på Orient Expressen”, också.

Grepp

Just nu finns två avsnitt av Snowpiercer på Netflix och jag kan inte säga att serien kopplat något grepp om mig. Tempot är långsamt vilket brukar vara välgörande för att utveckla karaktärerna. Problemet är att det aldrig görs. Du får antydningar i form av bilder i klädskåp men du får aldrig veta något mer substantiellt. Det är mest bara skitigt ju längre bak i tåget du kommer och mer märkt trä och en 1950-tals design ju längre fram i tåget du kommer.

Det återstår att se vart den här serien tar vägen men jag har inte fått grepp om SnowPiercer efter två avsnitt.

SnowPiercer – Netflix


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här